Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on uhka ihmiselle

Kun biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus heikkenee, samoin voi käydä ihmisten terveydelle. Akatemiaprofessori, Helsingin yliopiston metapopulaatiobiologian huippututkimusyksikön johtaja Ilkka Hanski on tutkinut monitieteisessä hankkeessa allergioiden yleistymistä. Sen epäillään johtuvan juuri luontoyhteyden heikkenemisestä.

Ihmiset eivät enää altistu riittävästi mikrobeille, joiden avulla vastustuskyky kehittyy. Immuunijärjestelmä alkaa ylireagoida: elimistö luulee vaikkapa harmitonta siitepölyä vaaralliseksi ja allergisoituu.

- Syntyy tulehdusreaktioita, joista esimerkkinä on myös astma. Epäillään, että tällainen matala-asteinen tulehdus voi aiheuttaa monenlaisia sairauksia, jopa syöpää ja masennusta.

Ilkka Hanskilla on luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen yksinkertainen neuvo. Se on suunnattu erityisesti omakotitalo- ja rivitaloasujille ja on nimeltään luomupiha.

- Talojen pihat ovat nykyään usein ankeita. Pihat ovat kivettyjä, asfaltoituja tai pelkkää nurmikkoa. Jos pihan antaisi hieman villiintyä ja suosisi nurmen sijaan kaunista kukkaketoa, sekä luonto että lapset hyötyisivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Suomalaisen henkilötunnuksen hakijoita epäillään huijauksista viikoittain – tunnuksia käytetään esimerkiksi petosrikollisuudessa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.