Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on uhka ihmiselle

Kun biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus heikkenee, samoin voi käydä ihmisten terveydelle. Akatemiaprofessori, Helsingin yliopiston metapopulaatiobiologian huippututkimusyksikön johtaja Ilkka Hanski on tutkinut monitieteisessä hankkeessa allergioiden yleistymistä. Sen epäillään johtuvan juuri luontoyhteyden heikkenemisestä.

Ihmiset eivät enää altistu riittävästi mikrobeille, joiden avulla vastustuskyky kehittyy. Immuunijärjestelmä alkaa ylireagoida: elimistö luulee vaikkapa harmitonta siitepölyä vaaralliseksi ja allergisoituu.

- Syntyy tulehdusreaktioita, joista esimerkkinä on myös astma. Epäillään, että tällainen matala-asteinen tulehdus voi aiheuttaa monenlaisia sairauksia, jopa syöpää ja masennusta.

Ilkka Hanskilla on luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen yksinkertainen neuvo. Se on suunnattu erityisesti omakotitalo- ja rivitaloasujille ja on nimeltään luomupiha.

- Talojen pihat ovat nykyään usein ankeita. Pihat ovat kivettyjä, asfaltoituja tai pelkkää nurmikkoa. Jos pihan antaisi hieman villiintyä ja suosisi nurmen sijaan kaunista kukkaketoa, sekä luonto että lapset hyötyisivät.