Luther-säätiö puuhaa omaa hiippakuntaa

Ruotsin ja Suomen lähetysprovinssin piispa Matti Väisänen rakentaa parhaillaan Suomen lähetyshiippakuntaa. Se koostuisi Luther-säätiön jumalanpalvelusyhteisöistä, joita tällä hetkellä on 23 eri puolilla Suomea.

Lisäksi siihen voisivat liittyä Luther-säätiön ulkopuoliset jumalanpalvelusyhteisöt, jotka sitoutuvat Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen.

- Suomen lähetyshiippakuntaan haluaa liittyä ainakin Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhteisö, joka toimii Laitilassa, Väisänen kertoo.

Luther-säätiö ei hyväksy muun muassa naispappeutta eikä rukoushetkeä samaa sukupuolta olevien pariskuntien puolesta.

Väisäsen mielestä Suomen evankelisluterilaisen kirkon kirkkojärjestys on ristiriidassa kirkkolain ja Raamatun kanssa.

- Suomen lähetyshiippakunta toimisi ev. lut. kirkon sisällä, mutta sitä ei säätelisi kirkkojärjestys, vaan oma hiippakuntajärjestys, hän tähdentää.

Ruotsin Missionsprovinsenin, joka vihki Väisäsen piispaksi, alaisuudessa toimiminen on Väisäsen mukaan 1-2 vuotta kestävä välivaihe.

Itä-Suomen yliopiston kirkkohistorian professori Hannu Mustakallio pitää Luther-säätiön hiippakuntasuunnitelmia askeleena itsenäistymisen tiellä, irtautumisena luterilaisen kirkon yhteydestä.

- Jos sanoutuu irti kirkkojärjestyksestä, niin erkaantuminen luterilaisesta kirkosta näyttää ottavan taas askeleen eteenpäin.

Matti Väisänen saarnasi Luther-säätiön messuissa Kuopiossa ja Joensuussa sunnuntaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomen Luther-säätiö vihkii pappeja Kuopiossa