Luustotesteihin valitut alaikäiset turvapaikanhakijat vaikuttivat aikuisilta

Viime vuonna ikäepäilyjen vuoksi tutkituista turvapaikanhakijoista 28 prosenttia eli 41 oli alaikäisiä, kertoo Maahanmuuttovirasto. Lisäksi 16 henkilön ikä jäi tutkimuksissa epäselväksi, jolloin asia ratkaistiin heidän edukseen.

Suomeen tuli ilman huoltajaa vähän yli 3 000 alaikäiseksi ilmoittautunutta turvapaikanhakijaa. Ikäarviotutkimus ennätettiin tehdä 149 henkilölle epäilyjen takia.

Testeihin valituista 92 eli 62 prosenttia oli Maahanmuuttoviraston mukaan täysikäisiä.

Ikänsä väärin kertoneiden osuus tutkituista oli tasan sama muutama vuosi sitten, kun Turun Sanomat kysyi asiaa. Maahanmuuttovirasto huomautti tuolloin, että aivan kaikki eivät edes tiedä oikeaa ikäänsä.

Suurin osa yksin alaikäisinä tulleista kertoo olevansa 15–17-vuotiaita, eikä täysi-ikäisten seulominen joukosta ole aivan helppoa edes asiantuntijoille.

Ikää selvitetään ensisijaisesti asiakirjojen, rekisterien ja haastattelujen avulla. Jos virallisia asiakirjoja ei ole, lähtökohtana pidetään ikää, jonka turvapaikanhakija itse kertoo.

Jos kertomusta on syytä epäillä esimerkiksi ulkonäön perusteella, viranomaiset voivat pyytää kirjallisen suostumuksen iän toteamiseksi oikeuslääketieteellisin menetelmin.

Suostumus on saatava sekä turvapaikanhakijalta että hänen huoltajaltaan tai edustajaltaan. Vain toisen suostumus ei riitä. Alaikäiseksi ilmoittautunutta turvapaikanhakijaa kohdellaan automaattisesti täysi-ikäisenä, jos suostumusta ei saada.

– Yleisesti voidaan sanoa, että testeistä kieltäytyminen on todella harvinaista, kertoo ylitarkastaja Juha Kannelmaa Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.

Nyt ikää arvioidaan yleisimmin hampaista ja ranneluustosta röntgenissä ja kliinisellä tutkimuksella. Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on todennut Lääkärilehdelle, että 18 vuoden rajapyykki on hankalin mahdollinen.

– 18-vuotiaana luusto ja hampaisto ovat kehitysvaiheessa, jossa biologinen variaatio voi olla 1,5 vuotta suuntaan tai toiseen.

Viime vuonna testejä ei ennätetty tehdä läheskään kaikille, joiden alaikäisyyttä oli syytä epäillä. Näin ollen ikäarviotutkimusten odotetaan lisääntyvän entisestään tänä vuonna. Suostumusta testeihin voivat pyytää poliisi, Rajavartiolaitos ja Maahanmuuttovirasto.

Maahanmuuttovirasto kuvailee ikäarviointitutkimuksia kalliiksi ja aikaa vieviksi. Iän varmistamista pidetään silti tärkeänä esimerkiksi lastensuojelun, oppivelvollisuuden, rikosoikeudellisen vastuun, työelämän ja avioitumisen kannalta.

– Lisäksi ilman huoltajaa tulleet alaikäiset turvapaikanhakijat sijoitetaan erityisesti lapsille tarkoitettuihin ryhmäkoteihin, Maahanmuuttovirasto huomauttaa tiedotteessaan.

Suomeen yksin saapuneille ja alaikäisiksi ilmoittautuneille määrätään edunvalvoja, joka on läsnä viraston turvapaikkahaastattelussa. Maahanmuuttoviraston mukaan alaikäisyys tai täysi-ikäisyys eivät vaikuta arvioihin suojelun tarpeesta.

Turvapaikanhakijoiden testeistä uutisoi ensin sanomalehti Kaleva.

Uusimmat

Kotimaa

Käytettyjen kännyköiden kauppa kasvaa – huomioi nämä asiat, jos aiot ostaa puhelimen uusiokäyttöön

Moni ei saa pitää kesälomaa neljää viikkoa putkeen – "Yhdenjaksoisen loman puute on yleensä aina lainvastainen"

Kommentti: Jussi Halla-aho taputellaan Tampereella jatkokaudelle – varapuheenjohtajuudesta kahden vahvan naisen kisa

Etelässä paistaa, pohjoisessa päivä on epävakainen

Helsinki Pride -viikko alkaa, liike-teemalla halutaan lisätä tietoa vähemmistöryhmien yhteisestä historiasta

Suurin osa eduskuntapuolueiden johtajista ei sallisi sukupuolen korjaamista alaikäisille – Helsinki Pride: "Lasten oikeuksia koskeva kysymys"

Muutaman kymmenen hengen mielenosoituksesta koko kansan juhlaksi – Pride-kulkue on paisunut sateenkaariväen tapahtumasta kymmeniätuhansia marssijoita kerääväksi yleisötapahtumaksi

Miten huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota alettiin epäillä huumekauppaa pyörittäneeksi Pasilan mieheksi? Hovioikeus antaa ratkaisunsa niin sanotussa tynnyrijutussa torstaina

Juhannus oli sään ääripäiden juhlaa: Yhtäällä hellettä ja toisaalla lähellä nollaa, 10  000 salamaa ja myrskypuuskia

Juhannusjuhlinta jatkui aattoa maltillisemmin – vesillä kaikkiaan viisi kuolemaa, liikenteessä kaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.