Luvallisessa metsästyksessä ammuttu kolme pantasutta

Kannanhoidollisessa susien metsästyksessä on ammuttu myös kolme pantasutta. Se ei ole laitonta, mutta tilanne on yllättävä käänne pantasusitutkimukselle.

Susien pannoitus oli juuri ehditty aloittaa helmikuussa. Sitä ennen pannoitukset olivat olleet tauolla pantojen paikannustietojen väärinkäytösten jälkeen.

Pian pantojen asentamisen jälkeen helmi–maaliskuun vaihteessa metsästäjät ampuivat kolme pantasutta Kuhmossa Kainuussa.

Yhden pantasuden ampuminen tekee turhaksi arviolta tuhansien eurojen kulut. Pannoitus on työlästä ja vaatii henkilötyövoimaa sekä laitteistoa.

Luonnonvarakeskuksen tavoitteena oli pannoittaa tänä talvena 15–20 sutta. Nyt niistä on kuitenkin ammuttu kolme, joiden tilalle ei tämän hetken tiedon mukaan ehditä etsiä uusia pannoitettavia susia.

Tarkoitus vähentää salametsästystä

Sudet ammuttiin kannanhoidollisessa metsästyksessä. Siinä on kyse helmikuussa aloitetusta kaksivuotisesta kokeilusta, jossa metsästäjille myönnettiin hakemusten perusteella lupia susien ampumiseen.

Tarkoitus oli vähentää painetta salametsästykseen, metsästää nuoria susia laumoista sekä pitää susilaumat ihmisarkoina metsästyksen avulla.

Annettuihin lupiin liittyi suositus kohdentaa metsästys nuoriin susiin ja välttää laumojen alfasusien ampumista.

Hallinto-oikeudet määräsivät jo heti alkuvaiheessa viisi lupaa täytäntöönpanokieltoon. 19:stä voimassa olleesta luvasta on käytetty nyt 15.

Suurin osa susiluvista on käytetty asianmukaisesti. Kolmella luvalla ammuttiin kuitenkin pantasusi, joista ilmeisesti ainakin yksi eläimistä oli lisäksi aikuinen uros susiparista, ei laumasta. Lisäksi ainakin Keski-Pohjanmaalla epäillään ammutun kaksi aikuista sutta nuorten susien sijasta.

Savon Sanomien tietojen mukaan ainakin yhteen luvalliseen sudenmetsästykseen osallistui myös metsästäjiä, joita viranomaiset epäilevät aiemmasta salametsästystapauksesta.

Pantasusista olisi kerätty tietoa

Suomen riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen sanoo, että tilannetta seurataan nyt ja odotetaan rauhassa tietojen tarkentumista.

– Pantasusien ampuminen ei ole luvatonta, Härkönen muistuttaa.

– Tietysti kuitenkin voi kysyä, miten siinä on käytetty yhteiskunnan varoja. Pantasudet olisivat olleet hyviä yksilöitä tutkimuskäyttöön. Niiden liikkeistä olisi kerätty tietoa, jota esimerkiksi ensi syksynä koiran kanssa metsästäjät olisivat saaneet käyttöönsä ja olisivat voineet varoa alueita, joissa sudet liikkuvat.

Jos laumassa ei ole pannoitettu sutta, tutkijat eivät pysty välittämään laumasta varoitustietoja metsästäjille ensi syksynä.

– Muista susista ei pysty vielä arvioimaan, olivatko ne "vääriä". On vielä ennenaikaista arvioida, onko luvallisessa metsästyksessä ammuttu muita kuin nuoria susia. Pelkkä paino ei kerro tarpeeksi. Nyt pitää vain rauhassa odottaa tutkimustuloksia.

Susista tavoite oli ampua viime vuoden pentua eli nyt yksivuotisia susia. Ammuttujen susien ikä määritetään vielä hampaiden koepaloista.

Erityisen haitallisena pidetään, jos luvallisessa metsästyksessä ammutaan lauman alfanaaras, koska se usein hajottaa lauman ja voi tehdä lauman muista susista niin kutsuttuja häirikköeläimiä eli susia, jotka metsästävät esimerkiksi koiria, eivätkä laumana hirviä.

Härkösen mukaan kokeiluhanke jatkuu ja tietoa kerätään ja käydään läpi sitä mukaa kuin sitä kertyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vinkkipalkkio suden ampujan löytämiseksi

Kommentti: Luvallinen metsästys ei vähennä salametsästystä

Sudessa taas hauleja - poliisilla vihjepuhelin käytössä