Luvat kuntoon ja kaloja koukkuun

Kalastajien lupapalvelut ovat järkiintyneet merkittävästi viime vuosien aikana. Suurimman osan luvista pystyy ostamaan keskitetysti. Asiointi lukuisien kalastukuntien kanssa on siis jäämässä sivuun, vaikka kalastaisi laajemmallakin alueella.

Järvivesillä kalastaminen on ennen kaikkea selkiytynyt huomattavasti ja useimmiten pärjää yhdellä luvalla.

Erikoislupia tarvitaan enimmäkseen virtavesistöissä ja hoidetuissa virkistyskalastuskohteissa.

Seuraavassa olennaisia lupa-asioita kalastamaan lähteville. Lisäksi kannattaa muistaa, että paikalliset poikkeavuudet säännöstöissä ovat mahdollisia.

Alle 18-vuotiaat

Nuoriso ei yleensä tarvitse erillistä lupaa heittokalastukseen eikä kalastonhoitomaksua tarvitse suorittaa. Virkistyskalastuskohteisiin on kuitenkin usein ostettava erillinen lupa.

Perhokalastukseen vaaditaan virtavesissä ja hoidetuissa virkistyskalastuskohteissa yleensä erillinen lupa. Valtion kalastonhoitomaksua tarvitse suorittaa.

Yhdellä vavalle uisteluun alle täysi-ikäiset eivät yleensä tarvitse järvialueilla erillistä lupaa eikä kalastonhoitomaksua tarvitse suorittaa. Koskikohteissa ja virkistyskalastuspaikoissa vaaditaan yleensä erillinen lupa.

Usealla vavalla uisteluun alle 18-vuotiaatkin tarvitsevat aina erillisen kalastusluvan kalaveden omistajalta. Näitä lupia myyvät kalastus- ja osakaskunnat. Kalastonhoitomaksua ei alle 18-vuotiaiden tarvitse suorittaa.

Onkiminen on alle 18-vuotiaille vapaata kalastusta lukuun ottamatta virkistyskalastuspaikkoja, joihin vaaditaan erilliset luvat. Virtavesissä onkiminen on usein kiellettyä.

Pilkkimiseen pätevät samat säännöt kuin onkimiseen.

Verkkokalastukseen vaaditaan aina erillinen lupa kalaveden omistajalta. Avustava henkilö kuten vaikka soutaja ei tarvitse lupaa.

Kalastuskunnat myyvät verkkokalastuslupia.

Katiskakalastukseen tarvitaan myös aina erillinen vesialueen omistajan lupa, joita myyvät kalastuskunnat.

Ravustus on myös aina luvanvaraista toimintaa. Lupia saa kalastuskunnilta.

Muuhun, kuten vaikkapa harppuunakalastukseen tai tuulastukseen, tarvitaan aina erillinen lupa vesialueen omistajalta.

18–64-vuotiaat

Ikäluokan peruslähtökohta on, että onkimista ja pilkkimistä lukuun ottamatta valtion kalastonhoitomaksu pitää suorittaa. Onkiminen ja pilkkiminen on vapaata muualla kuin virkistyskalastuskohteissa. Virtavesissä etenkin onkiminen on yleisesti kielletty.

Heitto- ja perhekalastukseen tarvitaan hoidetuissa virkistyskalastuskohteissa yleensä erillinen lupa. Virkistyskalastuskohteissa tarvitaan yleensä erillinen lupa.

Yhdellä vavalla uisteluun ei tarvitse erillistä lupaa, mutta usealla pyydyksellä vetämiseen tarvitaan aina erillinen lupa kalaveden omistajalta.

Lupia myyvät kalastus- ja osuuskunnat.

Verkko- ja katiskakalastukseen sekä ravustukseen tarvitaan aina erillinen kalastuslupa kalaveden omistajalta.

Muuhun, kuten vaikkapa harppuunakalastukseen tai tuulastukseen, tarvitaan aina erillinen lupa vesialueen omistajalta.

Yli 65-vuotiaat

Heitto- ja perhokalastukseen ei tarvitse yleensä erillistä lupaa, eikä kalastonhoitomaksua tarvitse suorittaa.

Heitto- ja perhokalastus ei kuitenkaan ole sallittua ilman erillistä lupaa sitä edellyttävissä paikoissa, joita ovat usein hoidetut virkistyskalastuskohteet ja virtavedet.

Uistelu yhdellä vavalla on vapaata muualla kuin hoidetuissa virkistyskalastuskohteissa. Monella vavalla vetämiseen pitää hankkia lupa kalaveden omistajalta. Kalastonhoitomaksua ei yli 65-vuotiaiden tarvitse kuitenkaan suorittaa.

Onkimiseen ja pilkkimiseen tarvitsee luvat hoidetuissa virkistyskalastuskohteissa, joita ovat usein pienet lammet tai järvet sekä koskikohteet. Virtavesipaikoissa onkiminen on yleensä kielletty.

Katiska- ja verkkokalastukseen sekä ravustukseen tarvitaan aina erillinen lupa kalaveden omistajalta.

Muuhun, kuten vaikkapa harppuunakalastukseen tai tuulastukseen, tarvitaan aina erillinen lupa vesialueen omistajalta.

Lupien hankkiminen

Suomen laajin kalastussivusto www.kalapaikka.net palvelee monissa lupa-asioissa. Sivuston kautta löytyy apua muun muassa valtion kalastonhoitomaksun ja uistelu- ja koskilupien hankkimiseen.

Verkko- ja katiskaluvat pitää hankkia paikallisilta kalastuskunnilta. Lisäksi kaupungit ja kunnat palvelevat vaihtelevasti lupa-asioissa.

MuikkuSuomi.fi-sivustolta löytyy melko kattava viehelupapalveluja etenkin Pohjois-Savon ja Etelä-Savon vesille. Sivustolta löytyy myös tietoa alueen osakaskunnista ja kalastusalueista sekä karttoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.