Lyly: Yhteiskuntasopimusta ei saa repiä työntekijän selkänahasta

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo järjestön olevan valmis yhteiskuntasopimuksen rakentamiseen. Hän kuitenkin toteaa, että sopimuksessa on oltava tasapaino joustojen ja turvan välillä, eikä sitä saa repiä työntekijän selkänahasta.

Tampereella puhunut Lyly sanoi, että yhteiskuntasopimuksessa voivat parhaimmillaan toteutua SAK:n tavoitteet.

Niitä ovat muun muassa työelämän laadun ja tuottavuuden parantaminen, verotuksen kannustavuuden lisääminen ja pienituloisten kannustinloukkojen purkaminen.

Rinne: Turhautumisen on annettu johtaa passivoitumiseen

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä työväenliikkeen suurin virhe on ollut se, että turhautumisen on annettu johtaa passivoitumiseen. Rinne suomi työväenliikkeen ja SDP:n heikentynyttä kannatusta vappupuheessaan Hakaniementorilla Helsingissä.

SDP:n väistyvä työministeri Lauri Ihalainen piti puolueensa osallistumista hallitukseen mahdollisena, kunhan kolmikannan perinteestä pidetään kiinni.

Yhteiskuntasopimukselle SDP asettaa Ihalaisen mukaan kolme ehtoa: työehtosopimusten yleissitovuus pitää säilyttää, pätkätyön tekijöiden asemaa parantaa ja työttömyysturvasta huolehtia.

SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen edellytti vappupuheessaan, että puolue ei jää äänettömäksi yhtiömieheksi, mikäli se menee hallitukseen.

- Tehtävänä on torjua julkisten palveluiden heikkenemisen ja tuloerojen kasvun seurauksena keskiluokan veronmaksuhalun rapautuminen.

Urpilainen otti kantaa myös maahanmuuttoon ja huomautti, että sitä tulee edistää työvoiman tarpeen mukaisesti.

Vihreiden Niinistö haluaa päättäjien ja kansalaisten olevan kumppaneita

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö peräänkuuluttaa päättäjien ja kansalaisten välistä kumppanuutta. Turun puheessaan Niinistö huomauttaa, että hyvinvointivaltion tehtävänä on taata kaikille ihmisille mahdollisuus olla omanlaisiaan, ylläpitää terveyttä ja tehdä työtä.

Yhteiskuntasopimus koskettaa hänen mukaansa kaikkia.

- Se on kansalaisten ja päättäjien välinen sopu siitä, että yhdessä tekemällä voimme rakentaa parempaa huomista kaikille. Se tarkoittaa ylisukupolvista vastuuta siitä, minkälaisena jätämme maamme lapsillemme.

Niinistö toteaa niin ikään, että kyse on sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja suvaitsevaisuudesta.

- Päättäjien on nyt teoillaan osoitettava, että voimme luoda tulevaisuudenuskoa kaikille suomalaisille. Tämä on se yhteiskuntasopimus, jota Suomessa on vahvistettava, Niinistö korosti.

Niinistö huomauttaa myös, että kaikki suurten puolueiden puheenjohtajat ja keskeisten työmarkkinajärjestöjen johtajat ovat keski-ikäisiä miehiä. Suomalaiset ovat kuitenkin yhdessä paljon enemmän, kuten eläkeläisiä, lapsia, maahanmuuttajia, naisia, opiskelijoita ja erilaisia työntekijöitä, hän luettelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.