Mäntyankeroista löydetty Suomesta

Metsätuhoja aiheuttavaa sukkulamatoa, mäntyankeroista on löydetty Suomesta. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan elokuussa matoja löytyi myös Ruotsista.

Mäntyankeroinen on levinnyt laajalle Portugalin metsiin. Muualla Euroopassa sitä ei ole tavattu.

Evira on löytänyt eläviä sukkulamatoja Portugalista peräisin olevasta puisesta pakkausmateriaalista. Se pyytää Portugalista tuotteita hankkivia ilmoittamaan, onko niillä Portugalista tullutta puista pakkausmateriaalia. Se jatkaa tarkastuksia varmistaakseen, ettei mäntyankeroinen pääse leviämään Suomen metsiin.

EU:n komissio on kehottanut jäsenmaita kohdistamaan mäntyankeroistarkastuksia portugalilaiseen puiseen pakkausmateriaaliin.

Mäntyankeroinen aiheuttaa saastuneiden puiden kuivumisen ja kuoleman. Se leviää erityisesti sarvijäärien avulla. Tutkituissa puupakkauksissa ei todettu siirtäjähyönteisten toukkakäytäviä. Sarvijäärien lentoaika Suomessa on myös päättymässä, mikä pienentää leviämisriskiä.

Uusimmat

Kotimaa

Niinistö pitää hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisia linjauksia merkityksellisinä, mutta ei uusina – "EU:n roolia globaaleissa kysymyksissä pitäisi kasvattaa Suomen puheenjohtajakaudella"

Vantaan miekkamies löi useita kertoja rollaattorilla liikkunutta miestä – poliisi tutkii murhan yrityksenä

Näkökulma: Keskustan ja vihreiden järkiavioliitossa kipinät sinkoilevat heti papin aamenen jälkeen

Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Kolme karhukolaria neljässä päivässä Pohjois-Karjalassa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.