Mätkyjen toinen eräpäivä meni tiistaina – yllättävän moni jätti maksamatta

Jopa muutama sata tuhatta henkilöä jättää maksamatta mätkynsä viimeistään eräpäivänä ja joutuu siksi maksamaan jäännösverolle viivekorkoa. Näin voidaan haarukoida vuoden takaisen tilanteen perusteella. Verovuoden 2014 jäännösveron toisen erän maksupäivä oli eilen tiistaina 2. helmikuuta.

Ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta kertoo, että viime vuonna vähän yli 60 prosenttia mätkyjen saajista maksoi jäännösveronsa (verovuodelta 2013) ajoissa viimeistään eräpäivänä. Se tarkoittaa, että vajaan 40 prosentin kuului maksaa myös viivekorkoa. Vajaa 40 prosenttia tarkoitti noin 300 000 henkilöä. Tuoreempia lukuja ei ole vielä saatavilla.

– On se iso määrä, Luokkanen sanoo.

– Mutta suuri osa niistä, jotka maksavat myöhässä, maksaa aika pian eräpäivän jälkeen.

Luokkasen mukaan vuosi sitten ulosottoon päätyi lopulta muutaman kymmenen tuhannen henkilön jäännösverot.

– Summa, jota emme saa koskaan kerättyä, menee lähelle sataa miljoonaa euroa. Määrä vaihtelee vuosittain, mutta suuruusluokka on tämä.

Verovuodelta 2014 mätkyjä sai 792 000 henkilöä yhteensä 1,1 miljardia euroa. Keskimääräinen jäännösvero oli 1 428 euroa.

Viivekorko 7,5 prosenttia ja vähintään kolme euroa

Jos henkilö ei ole maksanut veroja riittävästi vuoden mittaan, hänen on maksettava puuttuvat verot jälkikäteen jäännösverona. Mätkyt peritään kahdessa erässä, jos veron määrä on vähintään 170 euroa. Alle kymmenen euron jäännösveroa ei peritä.

Verovuoden 2014 jäännösveron ensimmäisen erän maksupäivä oli 1. joulukuuta ja toisen erän siis 2. helmikuuta. Jos mätkyt maksaa vasta eräpäivän jälkeen, siitä on maksettava myös viivekorkoa. Viivekorko lasketaan eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen maksupäivään saakka mainitut päivät mukaan lukien. Vuosina 2015 ja 2016 viivekorko on 7,5 prosenttia ja vähintään kolme euroa. Viivekoron määrän voi laskea viivekorkolaskurilla ja sen voi maksaa samalla tilisiirrolla kuin jäännösveron.

Verohallinto lähettää jäännösveron molemmista eristä kaksi maksumuistutusta. Toisen erän maksumuistutusten eräpäivät ovat tänä vuonna 7. maaliskuuta ja 6. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.