MT: Apulaisoikeusasiamies päätti, ettei koulun joulujuhlaa saa pitää kirkossa – kirkkohallituksen johtaja: "Kurja tilanne"

Koulun joulujuhlaa ei saa järjestää eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen mukaan järjestää kirkossa, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta.

Ratkaisun mukaan koulun joulujuhla on osa opetusta, eikä sitä voi järjestää uskonnollisesti tunnustuksellisena, vaikka oppilaille, jotka eivät halua osallistua uskonnolliseen.

Apulaisoikeusasiamies pitää ongelmallisena myös koulujen keskusradioiden kautta välittämiä uskonnollisia aamunavauksia ja perinteistä kiirastorstain kirkkokäyntiä.

Ratkaisun taustalla on Uskonnottomat Suomessa ry:n tekemä kantelu, joka koski Kouvolassa toteutettuja käytäntöjä.

Kirkkohallituksen johtaja pitää apulaisoikeusasiamiehen päätöstä ikävänä.

– Onhan se kurja tilanne, jos ei ole mahdollista toteuttaa joulukirkkoa, vaikka koulu ja lasten vanhemmat haluaisivat ylläpitää perinnettä, johtaja Petri Määttä sanoo Maaseudun Tulevaisuudessa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) kummastelee apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua STT:lle.

Hän sanoo perustuslakivaliokunnan linjanneen viimeksi 2014 yksimielisesti, ettei se pidä uskonnon ja uskonnonvapauden kannalta ongelmallisina vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia uskonnon harjoittamiseksi katsottavia tilaisuuksia, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Koulun juhlien järjestäminen kirkon tiloissa ei Lohen mukaan tee myöskään tilaisuudesta automaattisesti uskonnollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Opetusministeri Li Andersson koulujen joulujuhlakeskustelusta: Kirkkoon kuuluvat ja muut halukkaat voivat jatkossakin mennä joulukirkkoon

Uusimmat

Kotimaa

Rikollisvaikuttaja Raimo Andersson pahoinpideltiin kuoliaaksi kotinsa pihalla – aiemmin kolmoismurhasta tuomittu Veli Matti Huohvanainen vaatii hovioikeutta hylkäämään murhasyytteen

Kyberasiantuntija: Suomi on jo maailman 10. yleisin kieli pimeässä verkossa – kysyttyjä tuotteita ovat teknologiafirmojen työntekijöiden käyttäjätunnukset ja salasanat

Kunnilla on suuret toimintavaltuudet mahdollisessa koronavirusepidemiassa

Saunapalvin valmistus Suomessa jatkuu, nyt odotetaan päätöstä nimisuojasta

Emerade-adrenaliinikyniä vedetään pois kuluttajilta – taustalla tapaukset, joissa kynä ei ole toiminut ensimmäisellä yrityksellä

Koronavirus ei ainakaan vielä ole pelästyttänyt suomalaismatkailijoita

Perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Jalonen: En irtisanoudu fasismia koskevasta lausunnostani

Ulkoministeriö kehottaa Italiaan matkustavia noudattamaan erityistä varovaisuutta

Tulevaisuudessa kerrostaloasukkaat maksavat vain omasta vedenkulutuksestaan eikä naapurin läträys näy omassa kukkarossa

Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.