MTK: Suomalaisviljelijät joutuvat Brexitin maksajiksi

Maataloustuottajia edustava MTK on pettynyt EU-komission maatalousbudjettiin, joka kattaa brexitin jälkeiset seitsemän vuotta. Suomalaisviljelijät joutuvat järjestön mukaan brexitin aiheuttaman budjettivajeen maksumiehiksi.

MTK laskee, että EU:n kokonaan maksama suora tuki alenee kuluvaan ohjelmakauteen verrattuna 13 miljoonaa euroa vuodessa. Maaseudun kehittämisrahat vähenisivät 48 miljoonaa euroa vuodessa.

Etujärjestön mukaan komissio olisi antamassa jäsenmaille tiukat ohjeet maatalouspolitiikkaan. Järjestö tulkitsee, että myös viljelijöille tulee pitkä lista uusia vaatimuksia.

– Tätä on mahdotonta hyväksyä, kun maataloustuottajat kärsivät jo ennestään historiallisen heikosta kannattavuudesta, MTK suomii.
Suomen kannalta tärkeää on rahamäärän ohella se, missä määrin maa saa tukea maataloutta kansallisesti ja toisaalta päättää suorien maataloustukien kohdentamisesta.

Suorat maataloustuet määräytyvät pääasiassa peltopinta-alan mukaan, mutta maa voi sitoa 15 prosenttia tuista tuotantoon. Suomi on ohjannut tähän asti 20 prosenttia tuista muun muassa Etelä-Suomen maidon ja naudanlihan tuotantoon saamansa poikkeusluvan turvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.