MTV: Äidin juopottelu vaurioitti sikiötä – nyt aikuisena oltava rahan kanssa tarkkana

Lyhytpinnaisuutta ja päätöksenteon vaikeuksia, kuvailee MTV:n haastattelema Eevaliisa Nwogu oireitaan. Hänen äitinsä käytti raskausaikana alkoholia, mikä näkyy nyt kolmekymppisen Nwogun elämässä.

– Matemaattiset ongelmat tuottavat vaikeuksia, ja rahan käytön kanssa pitää olla edelleenkin todella tarkkana, Nwogu sanoo haastattelussa.

Tänään vietetään kansainvälistä FASD-päivää. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n mukaan päivämäärän, 9.9., tarkoitus on muistuttaa odottavan äidin yhdeksän kuukauden raittiudesta.

Sivuston mukaan alkoholi voi aiheuttaa syntyvälle lapselle monenlaista vauriota. Alkoholi on myrkky, jota sikiön elimistö ei pysty käsittelemään.

– Monesti luullaan, että lapsella joko on FAS tai sitten hän on terve. Kyseessä ei kuitenkaan ole joko-tai-tilanne, vaan liukuma, vaurioiden kirjo, jonka toisessa päässä on vakavat vauriot, toisessa esimerkiksi lievät oppimisvaikeudet. Vaikeimmillaan alkoholi voi aiheuttaa syntyvälle lapselle syvän kehitysvamman, sivustolla sanotaan.

Esimerkiksi MTV:n haastattelema Nwogu kertoo, että hän ei olisi selvinnyt normaalista koulunkäynnistä.

Artikkelin mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 600–3000 äidin alkolin käytön vaurioittamaa lasta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.