MTV: Jari Sinkkonen varoittaa erovirheestä, joka työllistää juristeja ja psykiatreja – "Ne ovat erityisen tuhoisia lapsille"

Kun vanhemmat eroavat, on heillä lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan yksi tärkeä tehtävä: lopettaa riitely.

– Se on tehtävä yksi, kaksi, kolme ja niin edelleen. Vanhempien täytyy osata lopettaa riitely, Sinkkonen painottaa.

Sinkkonen ja pariterapeutti Heli Pruuki olivat MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa tiistaiaamuna.

– Tyypillisesti lapsella ero on lyhytkestoinen kriisi, josta toivutaan, mutta tutkimusten mukaan 25 prosenttia kärsii pidemään. Asiaa voi joutua käsittelemään vielä aikuisiällä, Sinkkonen kertoo.

Syynä kriisin pitkittymiseen on juuri vanhempien jatkama riitely ennen eroa, sen aikana ja sen jälkeen. Sinkkosen mukaan juristeja ja lastenpsykiatreja työllistävät nykypäivänä aktiiviset mustamaalauskampanjat toista vanhempaa vastaan. Niistä on tehty toistaiseksi vähän seurantatutkimuksia, mutta viesti on selkeä:

– Ne ovat erityisen tuhoisia lapselle.

Lapsen suhtautuminen eroon riippuu pitkälti siitä, millainen vanhempien suhde on ollut aiemmin. Jos kotona on aina ollut riitaisaa, on ero yleensä lapsellekin helpotus.

– Lapsille, joille ero tulee heidän näkökulmastaan kuin salama kirkkaalta taivaalta, ero on traumaattisempi. Toisaalta repussa ovat myös ne hyvät vuodet. Shokki voi kuitenkin olla rajumpi.

Sinkkonen ja Pruuki kehottavat vanhempia kertomaan erosta rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä kaunistelematta. Omat tunteet tulisi siirtää syrjään keskustelun ajaksi, ja lapsille painottaa, että kukaan ei hylkää heitä. Syyllisiä ei myöskään kannata osoittaa.

– Syyksi voi sanoa, että ei voi enää olla yhdessä, Sinkkonen toteaa.

Sinkkonen kokee, ettei erojen yleistymisen myötä niiden käsittely ole juurikaan parantunut perheissä. Vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta ja mustamaalauskampanjat ovat valitettavan tavallisia kaikissa länsimaissa. Aiheesta on myös tutkimuksia tekeillä.

Tärkeä rooli erossa voi olla esimerkiksi isovanhemmilla tai kummeilla.

– On tärkeää, että lapsilla on joku neutraali maaperä. Isovanhemmista tai kummeista voi olla suuri hyöty, että paistetaan vain lettuja ja jutellaan tavallisista asioista. Osoittaa, ettei tässä nyt kaikki ole romahtamassa.