MTV: Presidentti Mauno Koivisto on siirretty saattohoitoon

Presidentti Mauno Koivisto, 93, on siirretty saattohoitoon. Asian vahvisti STT:lle Mauno Koiviston vaimo Tellervo Koivisto perjantai-iltana.

Presidentin tytär Assi Koivisto kertoi MTV:lle, että presidentin tila on heikentynyt nopeasti eikä aikaa ole enää paljon.

Alzheimeria sairastava presidentti Koivisto muutti hoitokotiin tämän vuoden maaliskuussa.

Tellervo Koivisto sanoi silloin Me Naiset -lehdessä, että hänen puolisonsa olisi hoitokodissa toistaiseksi, mutta arveli, että koska tällä oli jo ikää ja muistisairaus, kotiinpaluu voisi jäädä haaveeksi.

Tuolloin Tellervo Koivisto kertoi viettävänsä puolisonsa kanssa päivisin kolmesta neljään tuntia, ja soittelevansa iltaisin.

– Olemme ikään kuin palanneet yhteisen taipaleemme alkuun, kun kirjeenvaihdossa kaipasimme toisiamme, Tellervo Koivisto sanoi maaliskuussa.

 

Koivisto kieltäytyi eroamasta pääministerin virasta

 

Mauno Koivistosta tuli Suomen yhdeksäs presidentti tammikuussa 1982, ja tässä virassa hän toimi kaksi kautta vuoteen 1994. Itse asiassa Koivisto sai jo syksyllä 1981 hoitaakseen presidentin tehtävät, kun presidentti Urho Kekkonen oli ilmoittanut lokakuussa eroavansa presidentin tehtävästä terveydellisistä syistä.

Jo ennen presidentiksi valintaa Koivisto toimi monissa täkeissä tehtävissä. Ensimmäinen ministerinpesti oli Rafael Paasion hallituksessa, jossa Koivistolle lankesi valtiovarainministerin salkku 1966. Hän joutui tekemään kaksi budjettia ja hoitamaan devalvaation.

Pari vuotta myöhemmin hän muodosti pääministerinä ensimmäisen oman hallituksensa. Hallituskaudelle osui muun muassa Tshekkoslovakian miehitys kesällä 1968.

Toisen kerran Koivisto sai pääministerin salkun 1979. Tätä kautta leimasi vuonna 1981 tapahtunut hankaus presidentti Kekkosen kanssa. Kekkonen olisi halunnut pääministerin eroavan, mutta Koivisto kieltäytyi tästä vetoamalla, että perustuslain mukaan hallituksen tulee nauttia ensi sijassa eduskunnan, ei presidentin luottamusta.

Uutista täydennetty 12.5. kello 20:27 ja kello 22:08.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.