Maahanmuuttajalasten määrä kasvaa Helsingissä

Joka neljäs helsinkiläinen koululainen on vuonna 2025 taustaltaan maahanmuuttaja, kertoo Helsingin Sanomat. Luku on laskettu viime kesänä ilmestyneestä pääkaupunkiseudun väestö- ja palveluntarveselvityksestä.

Ulkomaalaistaustaisten oppilaiden määrä kasvaa ripeästi. Vuonna 2002 heitä oli kuusi prosenttia, nyt 11 prosenttia. Muutoksen syynä on suomenkielisten ja ruotsinkielisten lasten väheneminen ikäluokkien pienentyessä sekä vierasperäisten lasten määrän lisääntyminen. Nopeimmin kasvava ryhmä ovat somalia ja Keski-Afrikan kieliä puhuvat lapset.

Alueellisesti maahanmuuttajat jakautuvat epätasaisesti. Pekka Vuori Helsingin kaupungin tietokeskuksesta arvioi, että jo 2015 joissain kouluissa yli puolet oppilaista on ulkomaalaisperäisiä.

Kaupungille maahanmuuttajien määrän lisääntyminen tietää kasvavaa laskua. Suomea puhuva oppilas maksaa 7 000 euroa vuodessa, ulkomaalaisperäinen 10 500 euroa.

Korkeampien kustannusten syynä on kotouttava opetus, suomen kielen opettamisen kustannukset ja oman äidinkielen opettaminen. Myös uskonnonopetuksen järjestäminen lisää kustannuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.