Maahanmuuttajat jättävät äänestämättä, koska eivät tiedä äänioikeudestaan

Merkittävin syy siihen, että maahanmuuttajat jättävät äänestämättä, on heidän tietämättömyytensä äänioikeudestaan. Näin arvioi Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija, valtiotieteen tohtori Merja Jutila Roon tutkimusartikkelissaan Maahanmuuttajat äänestäjinä Suomen kuntavaaleissa.

Jutila Roonin mukaan maahanmuuttajat osallistuivat Suomen edellisiin kuntavaaleihin vuonna 2012 vaisusti. Äänioikeutettuja ulkomaan kansalaisia oli 137 000 – kolme prosenttia kaikista äänioikeutetuista – mutta heistä vain 19,6 prosenttia äänesti. Koko maan äänestysprosentti, 58,2, oli kolminkertainen ulkomaalaisiin verrattuna.

Ahkerimpia äänestäjiä maahanmuuttajista olivat Somalian (39 prosenttia) ja Ruotsin (36 prosenttia) kansalaiset. Kun Suomen kansalaisuuden saaneet lasketaan mukaan, Ruotsissa (45 prosenttia) ja Somaliassa (40 prosenttia) syntyneet olivat edelleen tunnollisimpia. Sen sijaan Viron kansalaisista äänioikeuttaan käytti vain 12 ja Venäjän kansalaisista 16 prosenttia. Suomen kansalaisuuden saaneet mukaan laskettuna luvut olivat hieman korkeammat: Virossa syntyneistä äänesti 14 ja Venäjällä syntyneistä 19 prosenttia.

Sorsa-säätiön TNS Gallupilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan 39 prosenttia toistaiseksi äänestämättömistä maahanmuuttajista ei ollut tietoisia äänioikeudestaan kuntavaaleissa.

"Ilmoitus myös vierailla kielillä"

Jutila Roon peräänkuuluttaa toimia maahanmuuttajien äänestysinnon nostamiseksi, jotta kaikki Suomessa asuvat voisivat vaikuttaa omiin elinoloihinsa. Hänen mielestään ilmoitus äänioikeudesta voitaisiin antaa muillakin kuin kotimaisilla kielillä ja myös puolueiden pitäisi kertoa nykyistä aktiivisemmin puolueiden poliittisista eroista.

Kuntalain mukaan Suomen kuntavaaleissa saa äänestää 18 vuotta täyttänyt Suomen, muun EU:n jäsenvaltion, Islannin tai Norjan kansalainen, jonka kotikunta on Suomessa 51. päivänä ennen vaalipäivää. Äänioikeus on edellä mainitulla edellytyksellä myös muun valtion kansalaisella, jos hänellä on mainittuna ajankohtana ollut kotikunta Suomessa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Seuraavat kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 9. huhtikuuta.

Jutila Roonin artikkeli on julkaistu Sorsa-säätiön Impulsseja-sarjassa.

Lähde: Jutila Roonin tutkimusartikkeli

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.