Maahanmuuttovirasto ei tutki turvapaikka-asiaa jatkohakemuksissa yhtä laajasti kuin ensimmäisellä kerralla – syynissä ovat kuitenkin rikokset ja kotimaahan matkustelu

Kun turvapaikanhakijalle on myönnetty ensimmäinen oleskelulupa Suomessa kansainvälisen suojelun perusteella, hänen hakemuksensa pysyvään oleskelulupaan hyväksytään valtaosassa tapauksista samalla perusteella.

Umpeutuvan määräaikaisen oleskeluluvan jatkoksi on mahdollista hakea myös uutta määräaikaista oleskelulupaa.

– Täysin kielteinen päätös edellyttää, että voitaisiin lakkauttaa henkilön kansainvälisen suojelun asema, sanoo tulosalueen johtaja Matti Mäkäräinen Maahanmuuttovirasto Migrin turvapaikkayksiköstä.

Vuonna 2015 pakolaiskriisin aikana Suomeen tulleet hakevat nyt ahkerasti pysyviä oleskelulupia. Niissä Migri ei Mäkäräisen mukaan tutki turvapaikka-asiaa enää samassa laajuudessa kuin ensimmäisessä hakemuksessa.

Kansainvälisen suojelun lakkauttaminen olisi mahdollista, jos henkilön lähtömaan olosuhteissa olisi tapahtunut merkittäviä ja pysyviä muutoksia ensimmäisen oleskeluluvan myöntämishetkeen verrattuna.

Tämä kriteeri ei Mäkäräisen mukaan yleensä täyty niissä maissa, kuten Irakissa, Afganistanissa ja Syyriassa, joista lähteneille oleskelulupia on eniten Suomessa myönnetty.

Kansainvälisen suojelun asema voidaan lakkauttaa myös yksilöllisten syiden perusteella.

– Seuraamme, onko henkilö omalla toiminnallaan aiheuttanut syitä kyseenalaistaa suojelun tarvetta esimerkiksi matkustamalla kotimaahansa tai hankkimalla kotimaansa passin, Mäkäräinen kertoo.

Syynissä ovat myös rikokset. Lain mukaan pysyvä oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä muun muassa silloin, jos henkilön on todettu syyllistyneen rikokseen, josta on säädetty rangaistukseksi vankeutta tai jos häntä epäillään tällaisesta rikoksesta.

– Jos katsotaan, että henkilö on syyllistynyt rikoksiin ja sitä kautta voisi olla tarpeen poistaa hänet maasta, voimme ottaa kansainvälisen suojeluaseman hänen kohdallaan yksilöllisesti tarkasteltavaksi, Mäkäräinen sanoo.

Rikokset voivat olla esteenä Suomen kansalaisuuden saamiseen. Kansalaisuutta hakevan pitää myös esittää selvitykset kielitaidostaan sekä tulolähteistään.

Tulorajaa kansalaisuuden saamiseen ei kuitenkaan ole määrätty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Alkuviikon lämmin rintama hätyyttelee kevään ennätyksiä – pääsiäiseksi voi taas viilentyä

Pääsiäisviikosta tulossa aurinkoinen ja poutainen – alkuviikosta lämpimintä

Luonnonsuojelija Pentti Linkola on kuollut – Pekka Haavisto: Suuri luonnonsuojelija on poissa

Siitepölystä tiedottaminen alkoi jo tammikuussa

Ilmastonmuutos pahentaa ja pidentää siitepölyallergioiden oireita

Kirjalliset kysymykset täyttyivät koronakriisistä – savolaislähtöinen kansanedustaja kaikkein aktiivisin

Yle: Espoolaisessa hoivakodissa kolme asukasta kuollut koronavirukseen

Valtiovarainministeri Kulmuni HS:lle koronaviruskriisistä: Hallitusohjelmalta lähtenyt taloudellinen pohja

Nyt nousi opettajien arvostus oppilaiden silmissä: "Osaamme olla ihan järkyttäviä koulutehtävien kanssa"

OAJ jyrähtää: "Opettajan ei tarvitse olla saatavilla 24/7"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.