Maakellari on mökkiläisen ekologinen jääkaappi

Auvo Arokoski teetti perheen mökille Leppävirralle maakellarin, joka ammuttiin peruskallioon. Maakellarin saa tehtyä vähemmälläkin vaivalla. Markkinoilla on erilaisia harkko- ja betonielementtiratkaisuja, alkaen pienistä mökin lattian alle sijoitettavista komeroista täysmittaisiin ruoka- ja viinikellareihin.

Pakettikellarin etu on pystyttämisen nopeus. Tarvitaan vain kuoppa, siihen salaojitus ja routaeritys. Tämän jälkeen kellari muurataan ja kosteuseristetään, tai kuoppaan nostetaan nosturiautolla valmiit elementit, tai jopa kokonainen kellari.

Tyypillinen maakellarin kiviosatoimitus maksaa 500 eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Kasaamistyö tuplaa helposti hinnan. Kustannuksia saa alemmas omalla työllä, jos osaamista on. Materiaaleissa taas voi säästää käyttämällä perinteiseen tapaan luonnonkiviä.

 

Mutta miksi vaivautua, kun kylmiö ja jääkaappi on keksitty? Kaksi painavinta perustetta ovat ekologisuus ja ruuan laatu.

Koska maakellari ei tarvitse toimiakseen sähköä, sen käytön aikainen hiilijalanjälki on varsin pieni. Hyvin tehty maakellari kestää seuraavalle ja sitäkin seuraavalle sukupolvelle – toisin kuin parhaatkaan koneelliset ruuan viilentämöt.

Vihannesten ja juuresten säilytykseen maakellari on parempi kuin sähkötoimiset laitteet. Koska maakellarin ilma on aina kosteaa, porkkanat ja salaatit säilyvät nahistumatta, tuorean oloisina. Koneellisen kylmiön ilma on sitä vastoin kuivaa, mikä heikentää vihannesten ja juuresten laatua.

Paras paikka maakellarille on varjoisa pohjoisrinne, mutta sen pystyy tekemään tasamaallekin. Maakellari ei yleensä vaadi rakennuslupaa. Tämä kannattaa tarkistaa kotikunnan rakennusvalvonnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Osasimme ennakoida"

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.