Maakellari on mökkiläisen ekologinen jääkaappi

Auvo Arokoski teetti perheen mökille Leppävirralle maakellarin, joka ammuttiin peruskallioon. Maakellarin saa tehtyä vähemmälläkin vaivalla. Markkinoilla on erilaisia harkko- ja betonielementtiratkaisuja, alkaen pienistä mökin lattian alle sijoitettavista komeroista täysmittaisiin ruoka- ja viinikellareihin.

Pakettikellarin etu on pystyttämisen nopeus. Tarvitaan vain kuoppa, siihen salaojitus ja routaeritys. Tämän jälkeen kellari muurataan ja kosteuseristetään, tai kuoppaan nostetaan nosturiautolla valmiit elementit, tai jopa kokonainen kellari.

Tyypillinen maakellarin kiviosatoimitus maksaa 500 eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Kasaamistyö tuplaa helposti hinnan. Kustannuksia saa alemmas omalla työllä, jos osaamista on. Materiaaleissa taas voi säästää käyttämällä perinteiseen tapaan luonnonkiviä.

 

Mutta miksi vaivautua, kun kylmiö ja jääkaappi on keksitty? Kaksi painavinta perustetta ovat ekologisuus ja ruuan laatu.

Koska maakellari ei tarvitse toimiakseen sähköä, sen käytön aikainen hiilijalanjälki on varsin pieni. Hyvin tehty maakellari kestää seuraavalle ja sitäkin seuraavalle sukupolvelle – toisin kuin parhaatkaan koneelliset ruuan viilentämöt.

Vihannesten ja juuresten säilytykseen maakellari on parempi kuin sähkötoimiset laitteet. Koska maakellarin ilma on aina kosteaa, porkkanat ja salaatit säilyvät nahistumatta, tuorean oloisina. Koneellisen kylmiön ilma on sitä vastoin kuivaa, mikä heikentää vihannesten ja juuresten laatua.

Paras paikka maakellarille on varjoisa pohjoisrinne, mutta sen pystyy tekemään tasamaallekin. Maakellari ei yleensä vaadi rakennuslupaa. Tämä kannattaa tarkistaa kotikunnan rakennusvalvonnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Osasimme ennakoida"