Maakuntavaalit lykkääntyvät – Sipilä: Kolmien vaalien yhdistäminen ei ole mahdollista

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan maakuntavaalit näyttävät lykkääntyvän hieman suunnitellusta lokakuun lopusta, mutta hän ei halunnut arvioida tarkemmin vaalien ajankohtaa. Sipilä kommentoi asiaa Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.

– Voivatko vaalit olla vielä tämän vuoden puolella, en ota siihen kantaa ennen kuin eduskunnan käsittely nähdään. Jos laki tulee voimaan 1. heinäkuuta, silloinhan ne voidaan ainakin teknisesti ja periaatteessa vielä tämän vuoden puolella järjestää.

Sipilän mukaan tulevia maakuntavaaleja ja ensi huhtikuun eduskuntavaaleja ei voida yhdistää, koska maakunnille jäisi liian vähän aikaa toimintansa aloittamiseen.

– Riittävän ajoissa, ennen kuin maakunnat aloittavat, pitää olla vaalit, että demokraattiset päättäjät pääsevät asioista päättämään.

Sipilä tyrmäsi myös ajatuksen maakuntavaalien, eduskuntavaalien ja europarlamenttivaalien yhdistämisestä. Europarlamenttivaalit on ensi vuoden toukokuun lopulla, mikä olisi hänen mukaansa liian myöhäinen ajankohta maakuntavaalien järjestämiselle.

"Irtiotot on nyt nähty"

Sipilä luottaa kokoomuksen yhtenäisyyteen sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.

Sipilän mukaan kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat erittäin sitoutuneita viemään uudistuksen maaliin. Sipilä uskoo, että kokoomuksen eduskuntaryhmä on puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon hallinnassa.

– Hän on vakuuttanut, että ryhmä on kasassa ja nämä irtiotot on enemmän tai vähemmän nähty, Sipilä sanoi.

Kokoomuksen ryhmän yhtenäisyys on herättänyt epäilyksiä muun muassa sen jälkeen, kun kansanedustaja Susanna Koski ilmoitti perjantaina äänestävänsä sote-uudistusta vastaan.

Tietovuoto äärimmäisen vakava asia

Sipilän mukaan sote-lausuntoluonnoksen torstainen vuotaminen perustuslakivaliokunnasta on äärimmäisen vakava asia.

Sipilän mukaan tapauksessa on hybridivaikuttamisen piirteitä, kun kansalaisissa ja tiedotusvälineissä pyritään herättämään hämmennystä.

– Tästä kyllä eduskunnan on käytävä äärimmäisen vakava keskustelu. Vuotajalla on aina joku muu motivaatio siinä vuotamisessa kuin se, että uudistus saataisiin käsiteltyä oikeassa järjestyksessä, Sipilä sanoi.

– Itselleni, joka tulen politiikan ulkopuolelta, on ollut hämmentävä seikka politiikassa, että näitä vuotoja tehdään salaisista käsittelyistä.

Sipilä muistuttaa, että perustuslakivaliokunta on oikeusistuimen kaltainen elin, jolla on erityinen rooli eduskunnassa.

Tietovuoto on Sipilän mukaan vakava asia myös sikäli, että eduskuntaan on tiedustelulain myötä tulossa uusi, luottamuksellisia tietoja käsittelevä tiedusteluvaliokunta.

– Näinhän ei voi eduskunta toimia, Sipilä sanoi.

Sipilä ei lämpene perustuslakituomioistuimelle

RKP etenisi suoraan uusiin vaaleihin, jos hallitus kaatuu soteen

Päätoimittajan kommentti: Takaraja tuli vastaan