Maaliskuun suurin sademäärä mitattiin Kainuussa – vähiten pisaroi Utsjoella

Maaliskuu oli lauha ja paikoin poikkeuksellisen sateinen, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston yhdestä plusasteesta Pohjois-Lapin yhdeksään miinusasteeseen.

Tilastojen mukaan maaliskuu oli suuressa osassa maata 1–2 astetta tavanomaista leudompi. Ainoastaan Keski- ja Pohjois-Lapissa maaliskuun keskilämpötila oli lähellä tavanomaista tai hieman sen alle.

Leudompi maaliskuu ei Ilmatieteen laitoksen mukaan ole kuitenkaan harvinainen, vaan leuto maaliskuu toistuu keskimäärin useamman kerran vuosikymmenessä.

Maaliskuun ylin lämpötila mitattiin Ahvenanmaan Jomalassa, jossa kuun 29. päivä mitattiin 13,4 astetta. Alin lämpötila oli Utsjoen Kevojärvellä kuun alussa mitattu 37,9 pakkasastetta.

Idässä ja pohjoisessa satoi paljon

Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuussa maan yli liikkui useita matalapaineita, minkä takia kuu oli suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi.

Idässä ja pohjoisessa sademäärät olivat paikoin jopa poikkeuksellisen suuria. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä mitattiin aseman yli 100-vuotisen havaintohistorian suurin maaliskuun sademäärä, 66,6 millimetriä.

Kuukauden suurin sademäärä mitattiin Puolangan Paljakassa Kainuussa, 85,3 millimetriä. Vähiten sadetta saatiin puolestaan Utsjoen Kevolla, missä sademäärä jäi 11 millimetriin.

Maaliskuun lopulla lunta oli Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä puolesta metristä metriin. Muualla maassa lunta oli pääosin kymmenestä senttimetristä puoleen metriin.

Lumetonta puolestaan oli monin paikoin etelä- ja länsirannikon läheisyydessä. Lumen syvyys oli kuukauden vaihtuessa tavanomaista pienempi suuressa osassa maata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MTV: Jari Aarniota epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuosina 2016–2018

Kello tikittää ilmastotoimille, mutta hallitus edelleen selvittää – Kulmunin mukaan asioiden tekeminen hyvin vaatii aikaa

Helsingin Hietalahden ampumisen taustalla kahden suvun riita, epäillyn sukua oli painostettu lähtemään Suomesta

Ruokavirasto aloittaa yt-neuvottelut, arvioitu vähennystarve lähes sata henkilötyövuotta – Kuopiossa tutkitaan eläintauteja

EU-jäsenyys maksoi viime vuonna 105 euroa jokaista suomalaista kohti

Oikeusministeri Henriksson: Virkamiehiin kohdistuvan maalittamisen tulisi olla virallisen syytteen alaista

Lääkesaatavuudessa jo yli 1  300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

Vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun finalistit on valittu – mukana on myös Kiuruvesi-lehti

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Vihreän Langan toiminnan päättyminen herättää surua ja tyrmistystä päätoimittajissa: "En olisi ajatellut, että vaalivoiton jälkeen tapahtuu näin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.