Maastoa palaa taas eri puolilla Savoa - Varoitus voimassa: "Kaikenlaista avotulta pitäisi välttää"

Viime päivien aikana pitkäksi venynyt lista maastopaloista jatkui keskiviikkoiltana ja helatorstaina, kun palomiehet joutuivat sammuttamaan palavaa maastoa niin Pohjois- kuin Etelä-Savossa.

Tuli karkasi kulottajien hallinnasta ja aiheutti maastopalon helatorstaina aamupäivällä Vieremällä. Kulottajat saivat itse tilanteen nopeasti hallintaan: ruohikkoa paloi 15 aaria, eikä palokunnalle jäänyt tehtävää.

Suonenjoella tuli levisi iltapäivällä grillistä maastoon. Isäntäväki sai tulen hallintaan, eikä maastoa ehtinyt palaa kuin aarin verran.

Mikkelissä Etelä-Savossa paloi torstaina hehtaarin verran hakkuuaukean pohjaa, kun tuli levisi maastoon savustajilta. Edellisenä iltana Etelä-Savossa oli uhkaava maastopalo, jossa roskien poltosta karannut tuli poltti maastoa noin kuuden hehtaarin alueelta.

Palomestarit Pohjois- ja Etelä-Savosta kehottavat välttämään roskien polttamista ja kulottamista, koska maasto on nyt erittäin kuiva.

– Ruoho vähän vihertää, mutta maasto on todella kuiva ja yöllinen kosteuskin häviää heti aamulla. Siinä ei tarvitse hääppöistä kipinää, että tuli leviää maastoon, sanoo päivystävä palomestari Jarno Laikola Mikkelistä.

– Kaikenlaista avotulta pitäisi välttää nyt siihen asti, että saadaan sateita, mutta jos ihan pakko polttaa roskia, pitää vierellä varata sammutusvälineitä ja vahtia tuli loppuun asti, että se on ihan varmasti sammunut, neuvoo palomestari Tommi Antikainen Kiuruvedeltä.

Ruohikkopalojen vaara on Pohjois- ja Etelä-Savon lisäksi suuri Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä Lapissa Simon, Kemin, Keminmaan ja Tervolan kunnissa.

Palomiehet varoittavat: Ruohikkopalovaara on nyt suurimmillaan