Maksakirroosikuolemat lisääntyvät nopeasti

Maksakirroosikuolemat lisääntyvät Suomessa Euroopan nopeimmin, kertoo Helsingin Sanomat. Jo varsin moni alle 40-vuotias suomalainen kärsii maksakirroosista. Helsingin Sanomien mukaan nuorimmat kirroosipotilaat ovat jopa alle 30-vuotiaita.

Esimerkiksi toissa vuonna alkoholimaksasairauteen kuolleiden 35-39-vuotiaiden miesten määrä oli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2001.

- Sairaalassa on paljon 40-vuotiaita naisia, jotka ovat juoneet maksansa. Se ei vaadi kuin pari lasillista viiniä päivässä, sanoo Husin gastroenterologian klinikan ylilääkäri Martti Färkkilä.

Hänen mukaansa sairaalaan saattaa tulla ihmisiä, jotka eivät ole olleet koskaan humalassa. He vain ovat niin tottuneita alkoholiin, että pää sietää, mutta maksa ei kestä.

Maksakirroosin oireilu alkaa vasta kun tauti on jo kehittynyt. Kun maksa ei enää toimi hyvin, ihminen saattaa esimerkiksi väsyä tai tajunnassa voi olla häiriöitä. Pitkälle edennyt kirroosi voi johtaa syvään tajuttomuuteen eli niin sanottuun maksakoomaan, joka on hengenvaarallinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.