Maksuista kertyvät tuotot jäävät yliopistojen taskuun

– Korkeakoulut ovat voineet vuodesta 2016 alkaen periä lukuvuosimaksuja opiskelijoilta, jotka suorittavat muun kuin suomen- tai ruotsinkielisen ylemmän tai alemman korkeakoulututkinnon. Lukuvuosimaksujen perimisestä tulee pakollista syksystä alkaen.

– Lukuvuosimaksut eivät koske Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen alueelta tulevia tai Sveitsin kansalaisia.

– Lukuvuosimaksun alarajaksi määriteltiin vähintään 1 500 euroa lukuvuodessa. Korkeakoulut määrittelevät itse maksujen suuruuden.

– Korkeakouluilla tulee olla apurahajärjestelmä, jolla tuetaan maksulliseen tutkintokoulutukseen osallistuvien opiskelijoiden opiskelua.

– Opiskelijoilta perittävillä lukuvuosimaksuilla ei ole vaikutusta korkeakoulujen perusrahoituksen määrään. Maksuista kertyvät tuotot jäävät korkeakoulujen käyttöön lisärahoituksena koulutuksen laadun ja tukipalvelujen kehittämiseen.

– Pohjoismaista Tanska otti käyttöön maksut EU/Eta-alueen ulkopuolelta tuleville vuonna 2006 ja Ruotsi vuonna 2011. Norjassa ja Islannissa ei peritä lukukausimaksuja.

– Vuonna 2015 Suomessa aloitti noin 5 000 ulkomaalaista opiskelijaa, joista noin tuhat oli kotoisin EU- tai Eta-alueelta.

Lähde: Opetusministeriö, Opetushallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.