Maksutonta toisen asteen koulutusta vaatii jo pari tuhatta allekirjoittajaa

Maksutonta toisen asteen koulutusta vaativa kansalaisaloite keräsi ensimmäisen vuorokauden aikana pari tuhatta allekirjoitusta. Tiistaiaamuna allekirjoituksia oli noin 1 800 ja puolen päivän jälkeen jo 2 000. Jos tahti jatkuisi tasaisena, aloite saisi puolen vuoden aikana kasaan tarvittavat 50 000 allekirjoitusta.

Tässä vaiheessa on kuitenkin vaikea ennakoida, meneekö aloite eduskuntaan vai ei, arvioi asiantuntija Sami Demirbas oikeusministeriöstä.

Monet eteenpäin menneet aloitteet ovat keränneet ensimmäisen päivän aikana tuhansia allekirjoituksia, mutta jotkut ovat saaneet aluksi vain muutaman allekirjoituksen ja kiihdyttäneet tahtia loppua kohti.

Ennätys on ollut tasa-arvoisen avioliittolain aloite, joka keräsi ensimmäisenä päivänä yli 100 000 kannattajaa.

– Tosi paljon riippuu kampanjoinnista ja siitä, miten asia ylittää uutiskynnyksen.

Toisella asteella opetus on Suomessa jo maksutonta, mutta kirjat ja muut oppimateriaalit voivat maksaa jopa tuhansia euroja. Aloitteen mukaan tämä asettaa nuoret eriarvoiseen asemaan varallisuuden perusteella.

Aloitteessa todetaan, että suomalaisista nuorista peräti 15 prosenttia ei ole suorittanut toisen asteen tutkintoa 25 ikävuoteen mennessä ja että ensi vuonna julkaistavan Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan jopa neljännes toisen asteen tutkinnon keskeyttäneistä kertoo syyksi rahan puutteen.

Kansalaisaloitteen takana on useita lapsi-, vanhempi-, nuoriso- ja opiskelijajärjestöjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kansalaisaloite maksuttomasta 2. asteen koulutuksesta - "Lukion suorittaminen maksaa 2600 euroa"