Malmia etsitään maanomistajien suostumuksella

Malmia etsivät yritykset ovat joutuneet jo turvautumaan pelkästään maanomistajien suostumukseen jatkaakseen toimintaansa. Taustalla on malminetsintälupien ruuhkautuminen, joka on venyttänyt käsittelyajat vuosien pituiseksi.

Muun muassa Sodankylässä toimiva Pahtavaaran kultakaivos pelkää, että uusien malmioiden etsiminen keskeytyy kokonaan ensi vuonna, ellei jonossa olevia lupahakemuksia ehditä käsitellä ajoissa Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa Tukesissa.

- Pahimmassa tapauksessa olemme ensi vuoden lopulla tilanteessa, että meillä on enää käsissämme nykyisen kaivospiirin alue. Toiminnan jatkon turvaavia uusia malmioita ei päästä kunnolla tutkimaan, kun vanhoille valtausluville ei saada ajoissa jatkoa ja uudet etsintälupahakemukset makaavat käsittelyjonon hännillä, sanoo Pahtavaaran omistajan Lappland Goldminersin toimitusjohtaja Risto Virkkunen.

Samoissa ongelmissa painii Keliber Oy, joka kaavailee Euroopan ensimmäistä litiumkaivosta Keski-Pohjanmaalle Kaustisen alueelle.

- Lupahakemukset ovat vanhentuneet jonossa enimmillään jo neljä vuotta, sanoo geologi Jarmo Finnilä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jäähalliin tunkeuduttiin viikonlopun aikana Kajaanissa – kaapeista vietiin alkoholia, jäälle rikottiin pulloja ja jääkoneella ajettiin pitkin kaukaloa

Venäläislehti kysyi Haavistolta tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan – "Se voi haitata toista osapuolta"

Irak kertoo lähettäneensä suomalaisia Isis-lapsia pois maasta – Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa asiasta

Komission johtoon tähyävä Ursula von der Leyen lupaa taistella ilmaston puolesta – "Eurooppa on kuin pitkä avioliitto, rakkaus ei ole samanlaista kuin aluksi, mutta syvenee"

Päihtynyt mies teki U-käännöksen moottoritiellä ja lähti ajamaan väärään suuntaan

Puoluejohtajat ottavat toisistaan mittaa Porissa – kokoomuksen Orpo ja keskustan Sipilä jättävät tentin väliin

Poliisi sakotti kahdeksaa drone-lennättäjää lentokiellon rikkomisesta EU:n ministerikokouksen aikana Helsingissä

Tulli takavarikoi seksuaalista nautintoa kiihdyttäviä popperseja – kymmeniä tuhansia laittomasti maahantuotuja tuotteita päätyi myyntiin seksikauppoihin

Joka kolmas metsäpalo olisi jäänyt syttymättä, jos metsäpalovaroitusta olisi noudatettu

Poliisi pysäyttää keskimäärin 67 kortitonta kuskia päivässä – Tapausten määrä kasvoi viime vuonna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.