Mansikan hinta riistäytyi käsistä - Kuopiossa jo suolaiset 32-35 euroa

Viime viikonvaihteen uutiset Helsingin mansikkapaniikista, siitä ettei mansikkaa riitä kaikille kotitarvesäilöjille, ovat rantautuneet Kuopion torimansikankin hintaan.

Kun vielä viime viikolla Kuopiossa mansikkaa myytiin 25–28 eurolla viiden kilon laatikko, oli maanantaiaamuna hinta suolaiset 32–35 euroa.

Mansikan pääsato loppui ennakoitua aiemmin maan eteläosissa, mikä nosti Helsingin torihinnat jopa 45 euroon laatikolta.

Suonenjoen seudulla kuluva viikko on polkka-lajikkeen pääsatokausi, mutta joillakin tiloilla polkkakin on jo lopuillaan.

– Nyt mennään päivähinnoilla, eikä hinta ole ainakaan laskussa, sanoo yrittäjä Timo Hoffrén Kuopion marja ja vihannes Oy:stä.

Hoffrénin yritys myy mansikkaa muun muassa isojen kauppamarkettien edustalla. Halvimmillaan hinta kävi 25 eurossa laatikolla.

– Marjaa on ollut kuitenkin niin vähän, että välillä ei ole pystytty myymään edes laatikoittain, vaan kauppaa on tehty litroina.

Mansikka tulee Hoffrénille sadan kilometrin säteeltä Kuopion seudulta.

– Esimerkiksi Leppävirralla pääsato on jo loppu.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Eeva Leppänen rauhoittelee, että mansikkaa toki on tulossa, mutta miten paljon, jää sään ratkaistavaksi.

– Viime viikon lopulla Suonenjoen polkan pääsadosta oli poimittu noin 40 prosenttia, joten kuluva viikko on ratkaiseva.

Mansikka ei ole kypsynyt kunnolla sateiden takia. Osa marjoista on myös pehmennyt ja mädäntynyt.

Hedelmän ja marjanviljelijäinliiton puheenjohtaja Ismo Ruutiaisen mukaan mansikan pääsato kypsyy nyt Pohjois-Savon korkeudella.

– Eteläisessä Suomessa on alkanut myöhäisemmän sadon eli niin sanottujen satotaimien poiminta, mutta niistä satava määrä ei kompensoi niukaksi jäänyttä pääsatoa.

Vaikean talven ja sateisen kesän jäljiltä marjaa ei ole riittänyt enää kunnolla suoramyyntiin kuluttajille, sillä tiloilta on toimitettu myös paljon mansikkaa sopimuspohjaisesti marjateollisuuden tarpeisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.