Toimittaja USA:sta tiedusteli innoissaan Marika Walldénilta, mille beachille maailman suurin hiekkalinna kohoaa: "Huoltoaseman pihaan viitostien varteen"

Kun Marika Walldén veisti ensimmäistä kertaa elämässään kilpaa lunta Helsingin Kaisaniemen puistossa, hän paleli ja melkein itki. Joukkueen lumidelfiini kuitenkin valmistui.

Tänään, 28 vuotta myöhemmin, hän tietää, että veistäjän kannattaa pukea pakkasella vähintään kolmet sukat jalkaan ja kiskaista oikein purevassa säässä vielä neljännet kenkien päälle.

– Jos tulee lämmin, kerroksia voi kätevästi vähentää.

Triplamestari

Walldén on toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on voittanut samana vuonna (2005) lumen-, jään- ja hiekanveiston Suomen mestaruudet.

Hänellä on niin paljon mitaleja kotimaisista ja kansainvälisistä veistokisoista, ettei hän edes tiedä niiden tarkkaa määrää, eikä oikeastaan edes välitä.

– Voitto ei ole minulle tärkeintä, vaan fiilis. Veistokilpailuja ei pitäisi oikeastaan edes järjestää. Toisaalta SM-kisat ovat mainio väylä kansainvälisiin tapahtumiin, missä voitaisiin sitten tehdä maailman parhaita veistoksia festivaaleilla fiilistellen.

Veisto on vienyt Walldénia ympäri maailmaa ja Sotshin olympialaisiin. Veistomatkoihin mahtuu työtä niin 42 asteen pakkasessa Siperiassa kuin yli 40 asteen helteessä Aasiassa.

Kaikki on tilapäistä

Varkautelaiset oppivat aikoinaan tuntemaan Walldénin Törmikoskena, 1990-luvun lopulla veistotiiminä aloittaneen, maineikkaan veistoseuran Lumihukkien johtohahmona.

Nimi Törmikoski jäi eron myötä ja seuraava sukunimi, Niittykoski vaihtui äskettäin äidin tyttönimeksi. Myös asuinpaikat ovat vaihtuneet monta kertaa. Nyt osoite on Orivedellä.

– Jäin viisi vuotta sitten leskeksi, kun mieheni kuoli äkillisesti 39-vuotiaana. Koska Anttia ei enää ole, en minäkään halua olla rouva Niittykoski.

– Eräs toimittaja soitti pian mieheni kuoleman jälkeen ja kysyi varovasti, olisiko sopivaa tulla tekemään veistojuttua. Toivotin hänet tervetulleeksi. Mies oli kuollut, mutta elämä jatkui. Kuolema oli toki kauhea paikka, mutta kaikki on lopulta tilapäistä.

Viehtymys tilapäisyyteen ohjaa Walldénin elämää ja työtä.

– En voisi koskaan koota takapihalleni veistospuistoa. Tuntuu, etteivät työni ole ikinä valmiita. Kävisin vain viilaamassa niitä loputtomiin.

– Lumi ja jää sulavat, hiekka romahtaa, tuli polttaa ja kasvikset syödään. Jossain vaiheessa on vain pakko päästä irti.

– Kaikki katoavat materiaalit ja se, ettei niistä voi koskaan tehdä kahta täysin samanlaista veistosta, viehättää minua.

Miljonääri opetti

Hän haki aikoinaan hiekanveisto-oppinsa Tanskasta.

– Kuulin myöhemmin, että opettajani Gary Kirk, ihan tavallinen ja mukava veikko, oli hiekkaveistoksilla rikastunut miljonääri. Silloin ajattelin, että voisinhan minäkin elää veistämällä.

Walldén ja kumppanit tekivät takavuosina töitä, että Varkaudesta tulisi hiekanveistokaupunki.

Hei veistivät muun muassa maailman korkeimman, 8,83-metrisen hiekkalinnan Warkauden Portin pihaan. Tapahtuma noteerattiin myös kansainvälisissä tiedotusvälineissä.

– Kaupunki ei innostunut ja idea karkasi Lappeenrantaan. Sinne on noussut jo 11 kesänä jättimäinen hiekkalinna. Olin aluksi itsekin mukana rakentamassa sitä.

– Lappeenrannan hiekkalinna on muuten palkittu valtakunnallisella kulttuurimatkailupalkinnolla.

Hauskoja hiekkalinnamuistoja

Lankapuhelin pirahti soimaan kello kolme aamuyöllä. Puhelimessa oli New York Times -lehden toimittaja, joka oli kiinnostunut yrityksestä rakentaa maailman suurin hiekkalinna Varkauteen.

– Toimittaja kysyi innoissaan, mille beachille linna tehdään. Yritin selvittää unisena ja huonolla englannilla, että huoltoaseman pihaan viitostien varteen.

– Paikallisen lehden toimittaja kiirehti aamulla linnan rakennustyömaalle ja kuvitteli olevansa ensimmäinen. En voinut olla kuittaamatta, että New York Times ehti ensin, muistelee Marika Walldén hiekanveistouransa alkutaivalta.

Ennätyslinna onnistui. Hiekanveisto oli Walldénin mukaan silloin vielä melko tuntematonta suomalaisille.

Harrastuksesta tuli ammatti

Veistäminen on nykyisin Walldénille ammatti. Hän kiertää koulutus- ja luentomatkoilla, messuilla ja tilausveistotöissä.

– Tämä on antanut minulle niin paljon, ihan kaiken. Vanhin poikani Jesse veistää myös. Vitsailen joskus, että parhaan työkaverin saa itse tekemällä.

Äidin mielestä Jesse on niitä harvoja, joilla olisi rahkeita hätyytellä äidin kolmen lajin mestaruuden hattutemppua.

– Triplavuosi oli sen verran kova juttu, etten malta itsekään olla yrittämättä sitä joka vuosi uudelleen.

Walldén haastaa pian jäänveistoennätyksensä sooloveiston SM-kisoissa helmikuussa Varkaudessa.

– Varkaus taitaa olla kisojen jälkeen ainoa kaupunki, missä on kisailtu hiekan-, lumen- ja jäänveiston Suomen mestaruuksista.

Talvi-ihmiseksi tunnustautuva Walldén veistää mieluiten jäätä ja lunta.

Vesisade olisi Varkauden tulevien jäänveistokisojen pahin vihollinen.

– Vesi syö jään hauraaksi. Se on paljon pahempi kuin jäätä hitaasti sulattava aurinko.

Juhlapöytien koristeelliset jääveistokset ovat vielä suomalaisille yhtä outoja kuin hiekkaveistokset 15 vuotta sitten.

– Jääveistoksia käytetään paljon etenkin Venäjällä juhlapöytien koristeina. Olen minä jo niitäkin veistänyt muutamiin suomalaisiin kesähäihin.

Faktaa:

Marika Walldén, 48, syntyi Helsingissä ja asui liki 20 vuotta Varkaudessa.

Elämystaiteilija ja viiden lapsen äiti.

Oma yritys Artmarika vuodesta 2003.

Tekee lumi-, jää-, hiekka-, kasvis- ja tuliveistoksia.

Veistoyhdistys Lumihukkien perustajia. Lumihukat on nykyisin valtakunnallinen yhdistys, missä liki 100 jäsentä.

Mukana soolojäänveiston SM-kisoissa Varkaudessa 18-20.2.

Kirjoittaa opaskirjaa veistämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Marika Walldén tekee jäästä, lumesta ja hiekasta uskomattomia veistoksia

Uusimmat

Kotimaa

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.