Marin: Ravintolat saatetaan joutua sulkemaan, jos rajoittamistoimet eivät tepsi – ravintola-alan etujärjestö toivoo poikkeuksia takeaway-ravintoloille

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestössä toivotaan, että takeaway-pohjalta toimivat ravintolat voisivat jatkaa toimintaansa, jos hallitus päättää ravintoloiden sulkemisesta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että ravintoloiden, kahviloiden ja baarien sulkeminen koronaviruksen leviämisen estämiseksi voi tulla kyseeseen myös Suomessa. Asiaa selvitetään muun muassa työ- ja elinkeinoministeriössä.

–  Tarvittaessa on mahdollista, että kiellämme tietynlaista yritystoimintaa, jos suositukset eivät pure, Marin sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

–  Jos tarve on, tähänkin on mahdollista ryhtyä, Marin jatkoi.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi suhtautuu sulkemispuheisiin ymmärtämyksellä.

–  Tärkeintä on nyt viruksen leviämisen estäminen ja jos se edellyttää terveysalan asiantuntijoiden mukaan ravintoloiden sulkemista, me hyväksymme päätöksen mukisematta, Lappi sanoi STT:lle.

Lappi muistuttaa kuitenkin, että kaikki ravintolatoiminta ei edellytä sosiaalisia kontakteja, joissa virus voisi levitä eteenpäin.

–  Jos hallitus tällaisen päätöksen tekee, että ravintolat suljetaan, niin toivomme, että hallitus siinä yhteydessä miettisi, että voisivatko takeaway-ravintolat, lähettipalveluiden kautta toimivat ja autokaistoilla varustetut ravintolat olla edelleen auki.

"Koko ala käy selviytymiskamppailua"

Lapin mukaan takeaway-paikkojen toiminnan jatkaminen olisi vain laiha lohtu ravintola-alalle, sillä sen osuus ravintoloiden myynnistä on ollut vain noin kymmenen prosentin luokkaa lähettipalveluiden kasvusta huolimatta.

Sinänsä ravintoloiden sulkemispäätös ei olisi enää suuri lisäisku ravintola-alalle, sillä Lappi arvioi ravintoloiden myynnin pysähtyvän lähes kokonaan lähiviikkoina. Lapin mukaan ravintolat ovat jo nyt menettäneet myynnistään vähintään 70 prosenttia ja supistuminen näyttää jatkuvan.

–  Meidän alamme on isoista toimialoista kärsinyt tästä kriisistä kaikista pahiten. Koko matkailu- ja ravintola-ala käy tässä nyt selviytymiskamppailua, Lappi sanoo.

Lapin mukaan hallituksen perjantaina julkistama talouden tukipaketti sisälsi paljon hyvää, mutta hän muistuttaa, että pelkkä lainaraha ei riitä akuutissa kassakriisissä oleville yrityksille.

–  Pelkkä lainaraha ei riitä, vaan tarvitaan suoraa valtion tukea jotta me pääsemme toimialana tämän kriisin ylitse. Toinen vaihtoehto on alan yritysten konkurssiaalto ja työntekijöiden massatyöttömyys, Lappi sanoo.

–  Monilla yrityksillä rahat ovat jo niin vähissä, että lisälainanotto ei ole mahdollinen vaihtoehto.

Katse kääntyy vuokranantajiin

Lappi kääntää katseensa myös ravintoloiden vuokranantajien suuntaan, sillä suinkaan kaikki vuokranantajat eivät ole toimineet koronakriisissä vastuullisesti.

–  Monet suuret vuokranantajat ovat vastanneet jäsenyritystemme kyselyihin sanomalla, että liiketoiminnan edellytykset eivät ole muuttuneet niin paljon, että olisi syytä alentaa vuokria, Lappi kertoo.

Lapin mukaan myöskään se, että vuokrien maksua vain siirrettäisiin kriisin jälkeiseen aikaan, ei ole reaalinen vaihtoehto, kun ravintoloiden liiketoiminta on pysähtynyt kuin seinään.

–  Monet vuokranantajat katsovat, että tämä kriisi ei koske heitä lainkaan. Tällainen on käsittämätöntä käyttäytymistä.

Lapin mukaan ravintola-alan yrityksissä on otettu ilolla vastaan muun muassa sosiaalisessa mediassa esiintyneet kehotukset tukea paikallisia yrityksiä koronakriisin keskellä.

–  Toivottavasti sitten kun tämä kriisi päättyy, tulee sellainen talkoohenki, että suomalaiset matkustavat kotimaassa ulkomaiden sijaan ja ostavat suomalaisia palveluita. Se auttaisi meidän jäsenyrityksiämme toipumaan ja koko Suomea toipumaan.

Marin Ylellä: Tarvetta Uudenmaan eristämiseen muusta Suomesta seurataan päivittäin

Marinin mukaan Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta koronaviruksen takia ei ole nyt ajankohtaista, mutta tilannetta seurataan päivittäin.

Asiaa Ylen Ykkösaamussa kommentoineen Marinin mukaan hallituksella on tarvittaessa mahdollisuus antaa asetus, jolla voidaan rajoittaa liikkumista maakunnasta toiseen.

–  Jos tilanne menisi niin pahaksi Uudellamaalla, että näihin rajoittamistoimenpiteisiin pitäisi ryhtyä, niin hallitus antaisi tästä käyttöönottoasetuksen ja veisi sen eduskuntaan.

Marinin mukaan ulkonaliikkumiskiellon julistaminen on edelleen yksi mahdollisuus, jos tähän asti toteutetut toimet eivät riitä hillitsemään koronaviruksen leviämistä.

–  Nyt näyttäisi siltä, että aika hyvin nämä toimet ovat purreet. Helsingin keskustassa on aika hiljaista, ja ihmisiä ei samalla tavalla liiku kuin normaalisti liikkuisi, mutta tietysti me seuraamme, että noudatetaanko näitä suosituksia, ohjeita ja kieltoja. Jos niitä ei noudateta riittävästi, niin joudumme lähtemään kovempiin toimenpiteisiin ja harkitsemaan myös ulkonaliikkumiskieltoa, Marin sanoi.

Poikkeusolojen jatkosta ei vielä tietoa

Marin ei osannut vielä arvioida, kuinka kauan Suomessa joudutaan elämään poikkeusoloissa. Nyt toimeenpannut rajoittamistoimet ovat voimassa pääsiäismaanantaihin eli huhtikuun 13. päivään asti. Marinin mukaan rajoittamistoimien mahdollisesta jatkamisesta päätetään pääsiäisviikkoa edeltävällä viikolla.

–  Me seuraamme tilannetta ja saamme arvioita terveysviranomaisilta siitä, kuinka tämä tauti leviää ja miten nämä meidän rajoittamistoimenpiteemme ovat purreet. Sitten teemme päätöksiä, jos tarve vaatii, Marin sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisitarkastaja Uudenmaan mahdollisesta liikkumisrajoituksesta: "Julkisen liikenteen rajoittaminen helpoin konsti"

Uusimmat

Kotimaa

Kysely: Käytätkö suojamaskia? Vaikuttaisivatko THL:n suositukset?

Helsinki-Vantaalla voi testata tarvittaessa satoja vuorokaudessa koronan varalta –  ensimmäinen päivä oli rauhallinen

Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle

Mies vangittiin epäiltynä alaikäisiin poikiin kohdistuvista seksuaalirikoksista – tuomittu aiemmin vastaavista rikoksista

Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Ari Helmisen uutisanalyysi: Metsien mies Petri Honkonen teki palveluksen itselleen ja puolueelleen – lähti puheenjohtajakisaan

Euroopan koronatilanteen perusteella on todennäköisesti luvassa uusia rajoituksia maahantuloon Suomeen – vain kahdeksan Schengen-maata jää alle tartuntatapausten rajan

"Olen kyllästynyt siihen, että keskusta ei mene eteenpäin" – varapuheenjohtaja Petri Honkonen aloitti puoluejohtajakampanjan

Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia  –  Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia

Heinäkuu oli selvästi tavallista sateisempi, kylmyydessä tehtiin jopa ennätyksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.