Marjojen terveysvaikutukset koostettu – tässä tulokset

Suomalaiset marjat, kuten mansikka, mustaherukka, mustikka ja puolukka tasaavat verensokerin vaihtelua ja insuliinin pitoisuuksia aterioinnin jälkeen. Silloin verensokerin vaihtelun aiheuttamat vireystilan muutokset tasoittuvat ja kylläisyyden tunne kestää pidempään. Tulokset käyvät ilmi vasta julkaistusta raportista, joka kokoaa yhteen marja-alan tieteellisen tutkimustiedon.

Tutkimuksissa on selvitetty marjojen vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijöihin sekä aivojen, silmien, virtsateiden, ihon ja limakalvojen terveyteen. Tulosten mukaan marjojen nauttiminen on suositeltavaa niiden erinomaisen ravintosisällön vuoksi. Marjat ovat myös hyviä ja monipuolisia polyfenolien lähteitä. Runsaasti polyfenoleja sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä.

Marja-alan uusimman tutkimustiedon kokosivat Itä-Suomen yliopiston Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö sekä Oy Foodfiles Ltd. Tuloksia voidaan hyödyntää, jos EU:lta haetaan tulevaisuudessa terveysväittämien ennakkohyväksyntää.

Tutkittuja marjalajeja ovat karpalo, puolukka, mustikka, variksenmarja, mustaherukka, tyrni, lakka ja uutena lajina viime vuosina paljon tutkittu mansikka.

Selvityksen marjojen terveysvaikutusten kliinisestä tutkimusnäytöstä voi ladata osoitteesta täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.