Markkinoiden ajankohdan siirtäminen jakaa mielipiteitä

Kuopion perinteisten tammimarkkinoiden ajankohdan siirtäminen viikon loppupuolelle on selvityksen alla. Torivalvoja Kari Laitinen kertoo, että 40–50 myyjää on jo vastannut kyselyyn, ja heistä 70 prosenttia kannattaa markkinoiden siirtämistä perjantaille ja lauantaille. Päätös asiasta tehdään kevään aikana.

– Kyllähän se myyjien kannalta olisi ihan hyvä. Viikonloppuisin kävisi myös työikäisiä, arvelee Kuopion Syvänniemessä sijaitsevan Mätitalon yrittäjä Ilkka Rissanen .

Rissanen on käynyt myymässä kalatuotteitaan tammimarkkinoilla jo viitisentoista vuotta. Hän pitäisi lauantaita ja sunnuntaita parhaana ajankohtana markkinoille.

Suonenjoella sijaitsee toinen suomalainen potkukelkkoja valmistava yritys Kuura-Tuote. Sen toimitusjohtaja Maria Bater pitää parhaina markkinapäivinä perjantaita ja lauantaita.

– Ajattelisin, että loppuviikosta kävisi enemmän ihmisiä. Olen kymmenen vuotta tässä käynyt, ja kyllähän ihmiset vähenevät. Myös myyjiä on vähemmän, Bater sanoo.

Tänä vuonna leppoisuutta tuo kuitenkin sää.

– Perinteisesti tammimarkkinoilla on aina kauhea pakkanen ja joutuu miettimään, miten siitä selviää. Tämä on nyt luksusta, kun on nollakeli, Bater naurahtaa.

Pitkään tammimarkkinoilla käyneet Janne ja isä Ossi Engberg pitävät markkinoiden nykyistä ajankohtaa keskellä viikkoa hyvänä.

– Viikonlopputapahtumia on muutekin niin paljon, Janne Engberg sanoo.

– Ihmiset tulevat maaseudulta tänne, ja virastojen, viinakaupan ja apteekin pitää olla auki. Markkinoiden ei pidä missään tapauksessa olla viikonloppuna. Silloin muuttuu tapahtuman imago, ja sen pitää olla tällainen perinteinen, Ossi Engberg painottaa.

Janne Engberg on torimyyjä kolmannessa polvessa. Hänen isoisänsä alkoi käydä Kuopion tammimarkkinoilla jo 1960-luvun alussa. Alun perin myynnissä oli muovi- ja lelutavaraa, mutta viimeiset 30 vuotta valikoimissa on ollut pääasiassa koreja ja kotimaisia puutuoleja.

– Olemme Kymenlaaksosta, ja siellä oli ennen paljon korintekijöitä. Varmaan sitä kautta ne ovat päätyneet meillekin, Janne Engberg kertoo.

Helsingissä nykyisin asuva mutta Kuopiosta kotoisin oleva Liisa Silvennoinen on markkinoilla ostamassa uusia lampaanvillaisia tossuja, sillä edelliset ovat kuluneet puhki. Mukaan on tarttunut myös villasukat sekä tietenkin markkinatuotteiden klassikko viipurinrinkeli.

Silvennoiselle itselleen markkinoiden viikonpäivillä ei ole merkitystä.

– Tuntuuhan täällä olevan väkeä nytkin. Voisi tietysti ajatella, että töissä käyville viikonloppu olisi parempi ajankohta, Silvennoinen sanoo.

Myös suonenjokelainen Heimo Peltola on ostanut viipurinrinkelin. Ajankohta keskellä viikkoa on hänen mielestään hyvä, mutta Peltola pohtii, että markkinaohjelma saattaisi vetää torille lisää väkeä.

– Myyjät näyttävät väsyvän, ja heitä on jäänyt paljon pois, Peltola huomauttaa.

Laitisen mukaan myyjiä on tänä vuonna noin sata.

Vuosittain jaettavan kalakukkoleipurin SM-tittelin voittivat tasapistein tänä vuonna Irene Partasen muikkupekonikukko ja Jussin toriherkkujen ahvenkukko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaksi kukkoa oli yli muiden – Tuomaristo: "Hyviä, pehmeitä ja miellyttäviä"

Klassikkotuotteet myyvät edellen tammimarkkinoilla

Tammimarkkinoiden ajankohta muuttunee ensi vuonna

Kalakukkokisoja ja kaikenlaista myytävää 1700-luvulta lähtien