Sukupuolineutraali avioliittolaki: Markku Rossi käänsi takkinsa

Kuopiolainen kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) on muuttanut mielensä, sillä hän äänesti keskiviikkona eduskunnassa sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta.

Savon Sanomat ei tavoittanut keskiviikkona Rossia kommentoimaan asiaa.

Eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä Rossi äänesti avioliittolain uudistusta vastaan. Lain varsinaisesti hyväksyneessä äänestyksessä joulukuussa 2014 hän äänesti tyhjää.

Tuolloin Rossi haki perusteluja kantansa muutokselle kirkosta.

– Erityisesti evankelisluterilaisen kirkon piiristä tulleet viestit kestävien ratkaisujen löytämiseksi ovat valaneet luottamusta siihen, että myös kirkko löytää ne ratkaisut ja muodot, jolla tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kanssa pystytään elämään, totesi Rossi.

Sittemmin Rossi ja hänen pitkäaikainen elämänkumppaninsa Matti Kaarlejärvi tulivat julkisuuteen ja rekisteröivät parisuhteensa viime joulukuussa Kuopiossa.

Tuossa yhteydessä perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen arvosteli Rossia siitä, miten tämä oli pettänyt äänestäjäkuntansa äänestämällä tasa-arvoista avioliittolakia vastaan ennen eduskuntavaaleja.

Rossi puolusteli äänestyskäyttäytymistään sillä, että hän ei pitänyt itseensä kohdistuneesta painostuksesta asiaan liittyen, ja äänesti siksi lakia vastaan.

Eduskunta hyväksyi jo vahvistetun sukupuolineutraalin avioliittolain vaatimat lainmuutokset äänin 106–42 keskiviikkona. Poissa oli 51 edustajaa.

Muutosten tultua voimaan rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa ilmoituksella avioliitoksi ja uusien parisuhteiden rekisteröinnistä luovutaan.

Transsukupuolisuuden vahvistamisesta annetusta laista poistetaan edellytys, jonka mukaan sukupuolen vahvistamista pyytävä henkilö ei saa olla avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.

Lainmuutokset tulevat voimaan samanaikaisesti sukupuolineutraalin avioliittolain muutoksen kanssa maaliskuun alussa ensi vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.