Markku Rossin puhe Suonenjoella, Leppävirralla ja Kuopiossa

Keskustan kansanedustaja ja Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossi (kesk.) arvosteli vappupuheenvuorossaan Suonenjoella, Leppävirralla ja Kuopiossa ankarasti Jyrki Kataisen (KOK) kuuden puolueen hallitusta kuntatalouden näivettämisestä. Kysymys on kansalaisten peruspalveluista, joihin kuuluvat erityisen tärkeät terveys-, sosiaali- ja koulutuspalvelut.

-Kataisen hallituksen 3,8 miljardin euron valtionosuusleikkaukset merkitsevät käytännössä Pohjois-Savon kunnille noin kahden kuntaveroprosenttiyksikön korotuspainetta jo nykyisen palvelutason säilyttämiseksi. Valtionosuuksien leikkaukset ja yleinen talouden taantuma johtaa vääjäämättä verotuksen kiristymiseen ja samalla myös kaikille tärkeiden kuntapalvelujen leikkaamiseen. Näin hallitus teettää ns. likaisen työn kuntapäättäjillä  - tämä ei ole kovin ritarillista, fantastisuudesta puhumattakaan!

-Jos Kataisen hallitus perustelisi leikkauksia valtiontalouden tasapainottamisella, olisi perustelu uskottavampi, mutta nyt kyseessä on hallituksen ideologinen kuntaremontti, johon on nyt kytketty myös sosiaali- ja terveyspalvelut. Sote-soppa on porissut riitaisen hallituksen kattilan yli jo monta monituista  

kertaa. Nyt pitäisi eriyttää sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen kuntarakennepainostuksen ulkopuolelle -  muutoin edessä on tilanteen täysi halvaantuminen ja monien tärkeiden terveydenhuollon uudistusten lykkääntyminen. Mielestäni perustuslakivaliokunnan on syytä tutkia hallituksen kuntatalouden leikkaukset nyt myös perusoikeuksien ja kansalaisten yhdenvertaisuuden vastaisina toimenpiteinä – meetvurstiteoriasta on siirrytty kirveslinjaan!

Rossin mielestä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän kasvurahastoesitys olisi nyt oikea toimenpide saada aikaa nopeaa taloudellista toimeliaisuutta.

-Verotuksen keventäminen ei ole tällä hetkellä oikea vastaus yritysten ja talouden ongelmiin, vaan nyt tarvitaan lisää liikevaihtoa ja  investointeja esim. vapaan poisto-oikeuden ja uuden pääomarahoituksen myötä. Kulutuskysynnän kasvattaminen, työllisyyden parantaminen ja talouskasvu on asetettava ykkössijalle. Suomi  ja maakunnat odottavat nyt kasvua edistäviä toimenpiteitä, jotka valitettavasti näyttävät hallitukselta puuttuvan.

Kansanedustaja Rossin mukaan on tärkeää, että ensi vuonna alkavan  Euroopan unionin uuden ohjelmakauden voimavarat jaetaan oikeudenmukaisesti samoilla perusteilla kuin ne saadaan Suomeen.

-Vähintä mitä Kataisen hallitus voi tehdä Itä- ja Pohjois-Suomen kehityksen turvaamiseksi on Euroopan Unionin aluepolitiikan varojen kohdistaminen niin, että ns. ansaintaperiaate toteutetaan myös rahojen jaossa. Olisi kansallisesti suuri vääryys, jos mm. harvan asutuksen perusteella ansaittuja aluekehitysrahoja jaettaisiinkin  Etelä-Suomeen.  

Rossin mukaan nyt punnitaan lopullisesti Kataisen hallituksen todellinen aluekehityksen linja, joka on näyttäytynyt tähän mennessä maakuntia kurjistavana suuntauksena niin kuntatalouden, koulutuksen kuin esimerkiksi tiemäärärahojen leikkauksissa.

-Keskustan johdolla saatin viime vaalikaudella Pohjois-Savossa maaliin monta tärkeää maakunnallista tavoitetta: hammaslääkärikoulutuksen uudelleen aloittaminen, Lääkealan kehittämis- ja turvallisuuskeskus Fimean alueellistaminen ja Kallansiltojen suurremontti.  Nyt hallitus näyttää keskittävän pääkaupunkiseudulle – se on koko Suomen tasapainoista kehittämistä vastaan eikä sitä voi hyväksyä!

Markku Rossi (kesk.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.