Paukkupakkaset saapuvat – Lunta joudutaan vielä odottamaan: "Matalapaine tulee hyvin poikkeuksellista reittiä Siperiasta"

Uusi vuosi alkaa enimmäkseen poutaisessa säässä. Pakkanen kiristyy selvästi viikonlopun aikana, kun sää muuttuu suuressa osassa maata selkeämmäksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan elohopea laskee jo perjantain aikana Pohjois-Savossa alle kymmenen pakkasasteen.

Lauantain mittaan pakkanen kiristyy entistä enemmän ja sunnuntaina lähennellään jo -20 astetta. Navakat tuulenpuuskat saattavat saada pakkasen purevuuden tuntumaan lähes -30 asteelta esimerkiksi Kuopiossa.

Maanantain ja tiistain aikana lämpötila pysyttelee noin -15 asteen tuntumassa, mutta tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikkona voidaan yltää jo 20 pakkasasteeseen.

– Vaihtelut tulevat olemaan isoja: selkeillä alueilla lämpötila voi nopeastikin laskea parinkymmenen pakkasasteen kylmemmälle puolelle, mutta pilvilautan alla ollaan helposti 5–10 pakkasasteen välillä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen selvittää.

Merkillepantavaa säässä on se, että talvisista lämpötiloista huolimatta Pohjois-Savoon ei ole luvassa lähipäivinä käytännössä lainkaan lisää lunta. Esimerkiksi Kuopion Savilahdessa perjantaiaamuna mitattu kahden sentin lumensyvyys ei ole paksuuntumassa lähiaikoina.

– Seuraava matalapaine tulee hyvin poikkeuksellista reittiä Siperiasta ja liikkuu Suomenlahden ja Viron yli kohti Ruotsia. Se tarkoittaa sitä, että nekin lumisateet mitä sieltä on tulossa, painottuvat enemmäkin Etelä-Savoon, Etelä-Karjalaan ja Hämeeseen.

Tuovisen mukaan loppiaisen jälkeen matalapaine näyttää tämän hetken ennusteen mukaan yrittävän lähestyä Suomea Tanskan salmien kautta. Tuolloin lumisateita saattaisi olla odotettavissa.

– Näyttäisi kuitenkin, että seuraava viikko on aika köyhää lumisateiden osalta.

Heikko lumitilanne ja kiristyvä pakkanen ovat kuitenkin hyviä uutisia järvien jääpeitteen kannalta.

– Silloin jää vahvistuu nopeasti ja siitä tulee vahvaa ja teräsjään tyyppistä. Jos olisi 5–10 sentin lumikerros päällä, jäästä tulisi huokoisempaa. Nyt saadaan varmaan ihan hyvä ja tukeva jääkerros kerralla, Tuovinen uskoo.

Vielä jäille ei kannata suin päin suunnata. Esimerkiksi Kallavedellä Kuopion Itkonniemen mittauspisteessä jään paksuudeksi mitattiin keskiviikkona viisi senttiä. Jää on siellä siis peräti 21 senttiä pitkän ajan keskiarvoa ohuempaa. Pielaveden Säviällä jään paksuudeksi on mitattu kymmenen senttiä, sekin lukema on 17 senttiä keskiarvoa ohuempi.

Suonenjoen Iisveden mittauspisteessä jää oli vielä keskiviikkona ollut liian ohutta edes mitattavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.