Matkustajajunasta kuului kova pamaus – Kuopioon matkalla ollut juna vaurioitui, Onnettomuustutkintakeskus paikalla

Helsingistä sunnuntaina ennen puolta päivää lähtenyt InterCity65-juna on hajonnut Tikkurilan jälkeen erikoisella tavalla.

Juna oli matkalla Helsingistä Kouvolan ja Kuopion kautta Ouluun, kun vaunussa numero kuusi, eli junan ensimmäisessä vaunussa oli kuulunut kova ääni. Vaunun matkustajat olivat tunteneet kovan tömähdyksen, ja VR:n mukaan se hajotti myös vaunun sisäisiä rakenteita.

Vaunussa olleen matkustajan mukaan osa matkustajista sai tapauksessa lieviä vammoja kuten niskan retkahtamista. VR on kehottanut ihmisiä käymään tarkastuksissa. Myös osaan vaunun penkeistä oli tullut vaurioita. Matkustaja kuvailee pamausta erittäin kovaksi. Tömäys oli tuntunut siltä kuin juna olisi ajanut jonkun päälle, mutta muissa vaunuissa eikä veturissa sitä tuntunut.

– Muutamien junanistuimien selkänojat olivat retkahtaneet alaspäin tapahtuneen voimasta. Se on todennäköisesti johtanut näihin retkahdusvaivoihin, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikkö Sakari Lauriala.

Matkustajat pääsivät jatkamaan matkaansa Lahdesta korvaavalla junarungolla noin puolitoista tuntia myöhässä.

VR selvittää tapausta paikan päällä Lahdessa Onnettomuustutkintakeskuksen kanssa.

– Sekä veturi, vaunu että rata tutkitaan. Onko radalla esimerkiksi ollut jotain sinne kuulumatonta esinettä tai vastaavaa, Lauriala pohtii.

Onnettomuustutkintakeskus selvittää raideliikennettä yleensä silloin, jos raiteilla on tapahtunut vakava onnettomuus, on suuronnettomuuden vaara tai jos onnettomuudella on vaikutusta rautateiden turvallisuuteen.