Matkustajakone varoitti hätälaskusta Suomeen

Venäläisen lentoyhtiön Aeroflotin isossa matkustajakoneessa havaittu häiriö moottorissa aiheutti ennakkovaroituksen hätälaskusta Kuopion lentokentälle.

Koneen kapteeni vikaa selvitettyään päätti kuitenkin, ettei vika edellytä laskua, vaan kone pystyy jatkamaan suoraan matkaansa Moskovaan.

Kuopion lentokentällä Siilinjärvellä jouduttiin kuitenkin varautumaan satojen ulkomaalaisten matkustajien passintarkastukseen ja vastaanottamiseen, jos kone olisi joutunut laskeutumaan ja jäämään huoltoon Suomeen.

Tapaus sattui torstaina, kun täynnä matkustajia ollut Airbus A330 oli reittilennolla Yhdysvalloista Venäjälle. Finavian mukaan tapauksen tiedotusvastuu oli Aeroflotilla.

Finavia vahvistaa kuitenkin, että se sai koneesta ilmoituksen, että kaksimoottorisen koneen toisessa moottorissa on vikaa. Finavian mukaan häiriöön varauduttiin normaaliin tapaan kaiken varalta vakavasti, vaikka kapteeni myös ilmoitti, että kyse on ennakkoilmoituksesta ja hän selvittää asiaa vielä tarkemmin.

Vastaavia ennakkovaroituksia lennonjohto saa useita vuodessa. Vain aniharva niistä osoittautuu lopulta niin vakavaksi, että hätälaskuun oikeasti joudutaan.

Aluelennonjohto välitti lentokoneen ennakkoilmoituksen hätäkeskuksiin, joiden alueella mahdolliset varakentät ovat. Kuopio on Itä-Suomen varakenttä, jonne isoja koneita on tullut hätälaskuun aiemminkin.

–·Saimme kello 13.06 ilmoituksen, että iso matkustajakone voi joutua laskeutumaan Rissalaan, komisario Ilpo Kortelainen Pohjois-Savon poliisista vahvistaa.

–·Meille ilmoitettiin, että koneessa on matkustajia ja henkilökuntaa noin 450 henkilöä. Sellainen väkimäärä täyttäisi lentoaseman kokonaan, joten varauduimme, tarvitseeko lentoasema sulkea muilta kokonaan.

– Lisäksi selvitimme, että saamme paikalle henkilökunnastamme passintarkastuksiin erikoiskoulutettuja poliiseja.

Jos kone olisi laskeutunut Siilinjärvelle, lentoasemalle olisi tullut Schengen-alueen raja, jota poliisin olisi pitänyt valvoa ja tarkistaa kaikkien rajan ylittävien matkustusasiakirjat.

 

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.