Matkustuskielloilla ei voida ehkäistä taistelijaksi ryhtymistä

Matkustuskielloilla ei voida estää suomalaisten lähtemistä taistelijoiksi kriisialueille, sanoo ylitarkastaja Ari Evwaraye sisäministeriöstä.

Suomessa passin takavarikoiminen tai peruuttaminen ei ole mahdollista, ellei henkilö ole epäiltynä rikoksesta ja matkustuskiellossa. Ajatusmaailman radikalisoituminen ei ole rikos, joten pelkästään sen perusteella ei ketään voida estää matkustamasta.

Evwarayen mukaan taistelualueille matkustavien osalta on kansainvälisesti ollut hyvin vaikea osoittaa, minne ja missä aikeissa henkilöt ovat todella matkalla.

- Taistelijoiksi lähtevät pystyvät kätkemään varsinaiset aikeensa usein lähipiiriltäänkin, puhumattakaan, että viranomaiset saisivat siitä rikostutkinnan rakennettua.

Suomalainen somalipoliitikko Faisal Ali Warabe kertoi tänään Ylelle pyytäneensä suomalaisviranomaisia ottamaan hänen pojaltaan passin pois, koska epäili tämän olevan matkustamassa taistelualueille.

Vaikka passeja ei voida takavarikoida, muunlaista apua viranomaisilta voi saada, Evwaraye sanoo. Yhteydenotto esimerkiksi poliisiin ei hänen mukaansa tarkoita automaattista rikostutkintaa.

- Poliisi voi yhteistyöverkostojensa avulla yrittää löytää parhaan avun juuri kyseessä olevalle henkilölle. Yksinkertaista perusratkaisua ei valitettavasti ole, sillä syyt radikalisoitumisen taustalla ovat yksilöllisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.