Matti Apunen kannustaa kansalaistottelemattomuuteen maakunnissa

Maakunnille avautuu itsehallintouudistuksen yhteydessä pienen kumouksen mahdollisuus, katsoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen.

Apunen löi eteläsavolaisten mietittäväksi ison kysymyksen maakunnan strategiaseminaarissa keskiviikkona: Mitä tekisitte, jos Etelä-Savo olisi itsenäinen osavaltio?

– Saa nyt nähdä, mihin itsehallintotouhu menee, mutta se on teille pelin paikka. Tehkää itse se kumous. Tiedätte, mitkä ovat teille tärkeitä asioita, ruvetkaa ajamaan niitä, Apunen totesi.

– Te itse voitte auttaa itseänne. Kannustan lievään kansalaistottelemattomuuteen

Itsehallintokeskustelussa on menty pitkälti hallinto edellä, arvioi Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

– Olen huomannut, että kun keskustellaan itsehallinnosta, odotetaan koko ajan, millaiset ohjeet saamme Helsingistä, miten sitä itsehallintoa pitää rakentaa. Se pitäisi kääntää toisinpäin.

Tulevaisuus- ja teknologiaoptimisti Apunen uskoo myös, että robottien ja 3D-tulostuksen kaltaiset teknologiat muuttaa globaaleja arvoketjuja myös maakuntien Suomen eduksi.

– On erittäin hyvä uutinen Suomen maakunnille, jos se toteutuu. Työn viemisen virta kääntyy takaisin, jos halpatuotantomailla ei ole muuta etua kuin halpa työ. Koneet korvaavat sen.

– Kun kansainväliset arvoketjut väistämättä muuttuvat, se avaa teille valtavat mahdollisuudet. Ette ole kaukana ettekä sivussa, vaan suurinpiirtein yhtä lähellä kuin muutkin.

Matti Apunen osallistui vierailevana puhujana Etelä-Savon maakunnalliseen strategiaseminaariin Mikkelissä keskiviikkona. Etelä-Savo on aloittanut vuoteen 2030 ulottuvan uuden strategian laatimisen. Strategia tulee syksyllä maakuntavaltuuston hyväksyttäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.