Mauno Koiviston hautamuistomerkki valmistunee ensi syksynä

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki aiotaan valita avoimen suunnittelukilpailun perusteella. Hautamuistomerkkitoimikunnan tavoitteena on, että kilpailun voittaja julkistetaan ensi keväänä ja hautamuistomerkki valmistunee syksyllä.

– Tällaista aion esittää toimikunnalle, toimikunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Timo Lankinen kertoo.

Hautamuistomerkkitoimikunta asetettiin elokuun lopussa. Toimikunta pitää ensimmäisen kokouksensa lähiviikkoina.

– Kokouksen kautta lähdetään lanseeraamaan kilpailua ja ratkotaan myös kysymys siitä, minkälaisilla yksityiskohdilla mennään eteenpäin ja minkälaisia vaatimuksia työlle pitäisi asettaa, Lankinen sanoo.

Lankinen ei halua vielä ottaa kantaa vaatimuksiin, joita muistomerkille tullaan asettamaan.

– Totta kai niitä on, mutta ne mietitään toimikunnan kautta.

Miten suunnittelukilpailun parhaat tullaan palkitsemaan?

– Toimikunnassa päätetään, onko luvassa jonkinlaisia palkintoja muille sijoittuneille kuin voittajalle. Se kuuluu tietysti yleensä kilpailujen luonteeseen, että palkitaan muitakin töiden esittämisestä. Ja tietysti voittaja saa sen toteutuksen.

Koivisto haudattiin Helsingin Hietaniemen hautausmaalle viime toukokuussa. Hänen haudallaan on tällä hetkellä väliaikainen hautakivi. Hietaniemeen on haudattu Koiviston lisäksi useita muita Suomen presidenttejä, jotka ovat saaneet haudoilleen varsin näyttävät muistomerkit.

Muistomerkkitoimikuntaan kuuluvat Lankisen lisäksi muun muassa Aalto-yliopiston vararehtori ja professori Antti Ahlava sekä omaisten edustajana presidentin tyttären, Assi Koiviston puoliso Heikki Allonen.

Uusimmat

Kotimaa

Trafi palautti sähköisiä palvelujaan käyttöön – osa pysyy yhä suljettuna

Suomi huomenna: Tulevaisuuden kirjasto tarjoaa hiljaisen keitaan hässäkän keskelle, mutta ei karkota äänekkäitäkään joukkoja

Joka toinen mies kannattaa puolustusvoimien jättihankintoja – naiset epäilevämpiä

Allergikon jouluateria kannattaa suunnitella huolella – oireet voivat alkaa jo hajusta hengitysilmassa tai vasta muutaman päivän päästä

Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä henkilöistä otettiin kiinni Orimattilassa – 37-vuotias mies lähti ensin autolla pakoon poliisia ja juoksi sitten metsään

Autoliiton Operaatio Lumihiutale käynnistyy 50. kertaa – Vapaaehtoiset auttavat tiellä pulaan joutuneita

Liikenneministeriö selitti ministeri Bernerin ja kansliapäällikön eriäviä kertomuksia Trafi-sotkussa – "Normaalitilanteessa pääjohtajaan luotetaan"

Joka kolmas kirkon alan työntekijä kertoo kokevansa epäasiallista kohtelua

Trafin sähköiset palvelut avataan osittain huomenna

Helsinkiläiskoulun opettaja tuomittiin yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.