Median tilaa luotaava raportti: Lehtien painatuksen sijaan kannattaisi tukea tilaamista ja lukemista

Tuore tutkimusraportti perää tavallisten kansalaisten näkökulmiin lisää huomiota, kun Suomessa päätetään media- ja viestintäpolitiikasta. Liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta tehdyssä tutkimuksessa patistetaan edistämään kansalaisten osallistumista jo asioiden valmistelussa. Niin ikään lakiehdotusten vaikutukset kansalaisten kannalta pitäisi selvittää kunnolla.

Tänään julkistettu yli 300-sivuinen selvitys perkaa median tilaa niin kansalaisen kuin median kannalta. Tarkoitus on tuottaa tietoa uuden kansallisen mediapoliittisen ohjelman valmistelun pohjaksi. Sen on määrä valmistua kesään mennessä.

Raportissa pohditaan muun muassa median tukia. Sen mukaan voisi olla hyödyllisempää tukea ensisijaisesti lehtien tilaamista, jakelua ja lukemista sen sijaan että suurimman tuen saa paperilehtien painaminen. Esimerkkinä tukimuodoista mainitaan tietyin kriteerein myönnettävät lehtisetelit tai verovähennykset.

Raportissa tähdennetään etenkin uutis- ja ajankohtaismedian moninaisuuden merkitystä demokratian kannalta.

– Jotta moninaisuus taattaisiin, tukitoimet pitäisi kohdentaa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, ei vain yhtä mediaa kerrallaan ajatellen.
Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo järjestää kevään aikana kuulemistilaisuuksia, joissa etsitään näkemyksiä tarvittavista käytännön toimista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.