Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

 

Ulkoministeri pysyi vaiteliaana

 

Uutistoimisto AFP kertoi Tukholmasta, että siellä neuvottelut Pohjois-Korean ja Ruotsin edustajat ovat jatkuneet jo kolmatta päivää. Tarkoitus on pohjustaa suunniteltua huippukokousta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välillä.

Mahdollisen tapaamisen aikataulua tai paikkaa ei ole vielä vahvistettu, eikä Pohjois-Korea ole vielä virallisesti vahvistanut lähettäneensä kutsua Trumpille. Kutsun välitti Etelä-Koreaa edustanut valtuuskunta. Trumpin mukaan huippukokouksen pitäisi järjestyä toukokuun loppuun mennessä.

Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin tiedottaja vahvisti, että neuvottelut ovat jatkuneet Tukholmassa mutta ei kertonut niiden sisällöstä.

Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-hon nähtiin saapuvan ulkoministeriöön, mutta hän pysyi yhtä vaiteliaana kuin aiempina päivinä. Hän ei sanonut medialle yhtään mitään.

Ruotsin ulkoministeriöstä kerrottiin, että Ri oli vieraillut Tukholmassa sijaitsevassa kansainvälisessä rauhantutkimusinstituutti Siprissä ja tavannut sen johtajan Jan Eliassonin.

Ri työskenteli Pohjois-Korean Tukholman-lähetystössä vuosina 1985–88. Ruotsalaiset virkamiehet eivät vahvistaneet mediatietoja, joiden mukaan Ri olisi jäämässä Ruotsiin sunnuntaihin asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.