Mediatalo Keskisuomalaiselle 300 000 euroa Googlen innovaatiotukea

Mediatalo Keskisuomalainen saa Googlen Digital News Initiative -rahastolta rahoitusta digitaalisen uutisliiketoiminnan kehittämiseen. Tuen saajat julkistettiin torstaina.

Googlen 300 000 euron tuki on kohdennettu hankkeeseen, jossa kehitetään ratkaisua digitaalisen median asiakaskadon minimointiin eli keinoja lisätä lukijoiden tyytyväisyyttä tuotteeseen.

– Maksavien asiakkaiden hankinta on haastavaa ja tilaajista kiinni pitäminen vielä vaikeampaa. Uskomme, että ratkaisun ytimessä on lukijoiden sitoutuminen, Mediatalo Keskisuomalaisen digitaalisen liiketoiminnan johtaja Kirsi Hakaniemi muistuttaa.

– Sitoutuminen ja kokemus tilauksen arvosta perustuvat sisällön herättämiin tunteisiin. Kun tieteelliseen tunnetutkimukseen perustuva teknologia mittaa ja tulkitsee median käyttäjien tunteita, voidaan vahvistaa sitoutuvaa, positiivista ja yhteisöllistä käyttäytymistä.

Mediatalo Keskisuomalaisen kumppanina projektissa on lahtelainen startup-yritys Naya Daya ja sen kehittämä tunnesovellus ja pilvipalvelu.

Tunnesovelluksen avulla lukijat voivat kertoa, mitä tunteita jutut herättävät. Valittavana on 20 vaihtoehtoa.

Konserni on testannut tunneteknologiaa lokakuusta 2017 Suomen suurimmassa kaupunkilehdessä Helsingin Uutisissa. Lehti tavoitti tammikuussa 1,1 miljoonaa suomalaista verkossa.

Pilottivaiheessa kokeiltiin, kiinnostaako tunteiden ilmaisu lukijoita ja millaiset jutut herättävät eniten reaktioita.

Jo puolen vuoden testijakso osoitti, että sovellusta käytettiin ennakoitua monipuolisemmin.

Työkalun tuottama data alkoi myös tuottaa journalistisia jatkokehitysideoita.

Osa lukijoiden valitsemista tunteista ennakoi korkeampaa sitoutumista palveluun, kuten pidempää lukuaikaa, alhaisempaa poistumisprosenttia ja halukkuutta jakaa juttuja edelleen.

Esimerkiksi paljon vihareaktioita keränneiden aiheiden lukijat vain lukivat jutun ja poistuivat sivulta. Sen sijaan surua, myötätuntoa tai ylpeyttä herättäneistä aiheista juttuja lukeneiden poistumisprosentti oli selkeästi alhaisempi.

Lukijoiden tyytyväisyyden arvioinnissa Naya Dayan kehittämä Emotional value index -tunnusluku (EVI) voi osoittautua ratkaisevaksi. Indeksi pyrkii ennustamaan reaktioiden pohjalta käyttäjän sitoutumista.

Jotta tunnereaktiodataa ja EVI-tunnuslukua pystytään hyödyntämään toimituksen arjessa, se yhdistetään seuraavaksi muuhun analytiikkatietoon. Lisäksi rinnalle tarvitaan koneoppimista, joka auttaa tuottamaan mittaustuloksista relevantteja viestejä tekijöille.

Naya Daya uskoo sovelluksen jatkokehitysmahdollisuuksiin.

– Googlen tuella ratkomme digitaalisen median ja viihteen keskeisimpiä haasteita, toimitusjohtaja Timo Järvinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

PieksämäkiYt-neuvottelut käyntiin Pieksämäen kaupunginhallitus päätti aloittaa ennakoidusti yt-menettelyn palkkausmenojen vähentämiseksi ensi vuonna. Neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa. Tavoitteeksi on asetettu kahden miljoonan euron säästöt henkilöst

Vartiointiliikkeen omistaja varasti vartioimistaan kaupoista liki 30  000 euron edestä rahaa ja tavaraa

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

Turhia kilpailukieltosopimuksia pyritään karsimaan kolmikantaisesti

Kuopion kouluiskun tutkinta laajeni: tutkitaan myös törkeän rikoksen valmisteluna ja törkeänä vahingontekona

Kuopion kouluiskua tutkitaan myös valmistelurikoksena, haavoittuneista sairaalassa enää yksi

Syyttäjä: Turun ammattikorkeakoulun työntekijä teki haamukatsastuksia autoihin, joita ei ollut edes nähnyt

EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin

MV-julkaisu masinoi käräjäoikeuden mukaan vihamielisiä lokakampanjoita – perustaja kiistää tämän hovioikeudessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.