Meriteollisuuden elvytykseen tarjolla laivahankkeita

Meriteollisuuden ahdingon helpottamiseksi ehdotetaan kymmenen julkisen alushankkeen aikaistamista. Esitykset lisäisivät valtion budjettimenoja enintään noin 164 miljoonaa euroa. Hankkeiden työllisyysvaikutuksiksi on laskettu 1 775 henkilötyövuotta.

Meriteollisuuden tilannetta pohtineen työryhmän hankelistalla on Merivoimien sota-aluksia, liikennehallinnon yhteysaluksia ja maantielauttoja sekä rajavartiolaitoksen aluksia. Hankelistan kärkeen työryhmä on nostanut Rauma-luokan ohjusveneiden peruskorjauksen ja uusien yhteys- ja öljyntorjunta-alusten sekä kahden ulkovartiolaivan hankinnan.

Sen sijaan jäänmurtajahankkeille työryhmä oli tyly. Sen kummemmin vuonna 1954 rakennetun jäänmurtaja Voiman korvaamista uudella, Urho-luokan murtajien remonttia kuin Fennican öljyntorjuntavarustustakaan ei pidetty tarpeellisena.

Työryhmä esittää myös laivanrakennuksen innovaatiotuen rahoituksen lisäämistä ja erilaisten Euroopassa käytössä olevien tukimuotojen vaikutusten selvittämistä meriteollisuuden kilpailuedellytysten kannalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.