Mestarikokin mäyräkoira syö lajitovereitaan paremmin

Pitkäkarvainen mäyräkoira Roni nauttii joka aamu kaksi margariinilla siveltyä, juusto- ja maksamakkaraviipaleilla päällystettyä näkkileipää.

Viisi ja puolivuotiaan Ronin isäntä, Helmut Messerschmidt pilkkoo leivät ruokakuppiin ja yhteinen aamiainen voi alkaa.

Roni, Helmut ja Leena Messerschmidt syövät aina samaan aikaan aamiaisen, koira tosin kupistaan lattialla.

– Emme anna Ronille pöydästä, eikä se kerjää. Kun keitän sille kanahyytelöä, se istuu vieressä ja odottaa kiltisti pientä herkkupalaansa, rustoa, isäntä kertoo.

Eläkepäivien harrastus

Messerschmidtin koirapoika syö vähän muita lajitovereitaan paremmin, sillä sen päivittäiset ateriat valmistaa oikea mestarikokki.

Eläkepäiviään Joroisten Kuvansisissa viettävä pariskunta muistetaan Varkaudessa Ravintola Zeppelinin yrittäjinä.

Saksalaistaustainen Helmut Messesrchmidt, kolmannen polven ravintoloitsija ansaitsi aikoinaan herkuillaan paistinkääntäjien kilvet Zeppelin-ravintolaansa.

Zeppelin oli erikoistunut saksalaiseen ruokaan. Messerschmidtit luopuivat ravintolasta 2005 ja parin vuoden päästä sen ovet sulkeutuivat kokonaan.

– Aiemmat mäyräkoiramme söivät ravintolan ylijäämäruokaa. Nyt ravintolaa ei enää ole, joten teen itse kaikki koiran ateriat. Koira on eläkepäivieni hobby.

Ruokaa aina valmiina

Perheen jääkaapissa on aina Ronille valmiina vähintään kanahyytelöä, usein myös keitettyjä sisäelimiä.

– Teen Ronille joka päivä ruokaa. Keitän hyytelöä useita kertoja viikossa, sillä haluan tarjota koiralleni tuoretta ruokaa.

Hyytelöön ei tule muuta kuin keitettyjä ja luista pudistettua kanaa sekä keittolientä. Ne hyytyvät kylmässä itsestään.

– Tarjoan hyytelön kanssa usein raakaa naudan jauhelihaa ja pienen nokareen koiran suurinta herkkua, valmista maksalaatikkoa.

– Joskus murustelen joukkoon letun tai karjalanpiirakan, lorautan lopuksi pinnalle hieman ruokaöljyä ja ripauksen vitamiinijauhetta.

Nappuloita, ei kiitos!

Ronin herkkuihin kuuluvat myös Oltermanni-juusto ja karjalanpaisti. Kala sille ei sitä vastoin maistu.

Roni saa aina ruokansa kädenlämpöisenä, sillä isäntä sujauttaa aterian muutamaksi sekunniksi mikrouuniin juuri ennen tarjoilua.

– Luin jostain, että koirat voisivat aivan hyvin syödä vaikka jäistä ruokaa. Uskon, että Roni nauttii, pysyy hyvässä kunnossa ja sen vatsa toimii, kun se saa monipuolista ja sopivan lämpöistä ruokaa.

Messerschmidtit eivät voisi kuvitella, että heidän koiransa söisi pelkkää kuivamuonaa.

– Roni söi pentuna nappuloita kasvattajansa luona. En saanut samaan merkkiä täältä, joten nappulat jäivät. Se ei nykyisin suostu edes maistamaan kuivamuonaa. Olen sitä mieltä, ettei se olisi sille edes terveellistä.

– Roni on muutenkin vähän ronkeli ruuan suhteen ja pitää toisinaan paastopäiviä. Matkoilla sille ei maistu muu kuin muutama suikale kuivattua kanaa.

Liikunta pitää linjat kunnossa

Pieni ronkelius ja runsas liikunta pitävät Ronin linjat kunnossa.

Helmut Messerschmidt vie koiran lähes joka päivä Varkauteen, missä he tapaavat Chilin, Mekaanisen musiikin museota pyörittävän Kempfin ystäväperheen terrierin.

– Chili on Ronin paras kaveri. Teemme yhdessä tunnin, puolentoista lenkkejä. Joskus Chilikin tulee meille herkuttelemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.