Metaanipäästöt ovat kasvaneet maailmanlaajuisesti 2000-luvun aikana

Metaanipäästöt ovat jatkaneet kasvuaan maailmanlaajuisesti viime vuosikymmeninä. Tästä johtuen ilmakehän metaanipitoisuudet nousevat ja ilmaston lämpeneminen kiihtyy, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Vuosien 2008 ja 2017 välillä maailmanlaajuiset metaanipäästöt olivat 576 miljoonaa tonnia vuodessa. Kun määrää verrataan vuosien 2000–2009 väliseen aikaan, ovat päästöt olleet 29 miljoonaa tonnia korkeammat joka vuosi.

Vuoden 2012 jälkeen maailman metaanipäästöt ovat seuranneet kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arvioimaa korkeiden päästöjen skenaariota, joka johtaa nopeimpaan ilmaston lämpenemiseen. Tutkimuksen mukaan ilmakehän metaani saavutti 1  857 biljoonasosan pitoisuuden vuonna 2018, mikä on noin 2,6 kertaa enemmän kuin esiteollisella ajalla.

Metaanipäästöt syntyvät pääasiassa maataloudesta, fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja jätteiden käsittelystä, mutta myös luonnon kosteikot ja sisävesialueet tuottavat metaania.

Tutkimuksen teki Global Carbon Project -tutkimusyhteisö, johon osallistui Ilmatieteen laitoksen tutkijoita Suomesta. Tutkimus julkaistiin Earth System Science Data -lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Lännen Median tiedot: Helsingissä viime viikolla tapahtunut henkirikos oli paloittelusurma

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ: Etäopetus soveltuu osin lukioihin, mutta perusopetukseen ei juurikaan –  koronakevään oppimisvajetta ei paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa kuukaudessa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.