Metamfetamiinin vyöry markkinoille katosi yhtä äkkiä kuin se oli alkanutkin

Metamfetamiinin määrät Suomessa ovat romahtaneet äkillisesti. Metamfetamiini on korvautunut Suomessa pääosin toisella samantyyppisellä huumeella, perinteisellä amfetamiinilla, tai erilaisilla yhdistelmähuumeilla.

Tieto perustuu keskusrikospoliisin KRP:n kokoamiin takavarikko- ja tutkintatietoihin koko Suomesta.

– Metamfetamiini tuli kuin tyhjästä isosti Suomeen vuonna 2016. Lähes yhtä yllättäen se katosi markkinoilta keväällä 2018 eikä sitä ole enää tavattu isoja määriä, erikoistutkija Jari Leskinen KRP:stä sanoo.

Tutkijat ovat parhaillaan kokoamassa vuositietoja poliisin ja tullin huumerikostutkinnoista viime vuodelta. Koostetilastot valmistuvat parin kuukauden sisällä.

Tällä hetkellä tiedetään, että metamfetamiinitakavarikot pienentyivät huomattavasti viime vuonna.

Metamfetamiinia jäi poliisin takavarikkoon isoja määriä vuonna 2016 ja 2017. Myös jätevesitutkimuksissa, joissa mitattiin huumejäänteitä kaupunkien jätevesistä, metamfetamiinipitoisuudet nousivat samaan aikaan nopeasti.

Esimerkiksi Espoossa, Helsingissä ja Jyväskylässä pitoisuudet 25–60-kertaistuivat ja Kuopiossa viisinkertaistuivat kahdessa vuodessa. Viime vuonna takavarikkomäärät kuitenkin romahtivat.

– Metamfetamiinin lisääntyminen muutama vuosi sitten koski koko EU-aluetta. Todennäköisesti sen takia viranomaiset jäljittivät metamfetamiinilaboratorioita ja saivat paljastettua niitä. Kun niitä suljettiin, se näkyi Suomessakin. Suomi on suoraan kytköksissä kansainväliseen tilanteeseen. Meidän huumausainetilannetta on turha tutkia vain kotoperäisesti, vaan ilmiöt ovat kansainvälisiä, Leskinen arvioi.

Metamfetamiinitarjonnan supistuminen katukaupasta ei kuitenkaan kerro, että huumekauppa Suomessa olisi vähentynyt. Yksi aine on vain korvautunut taas perusamfetamiinilla sekä entisestään korkealla tasolla olleella Subutexien ja ekstaasitablettien kaupalla.

Hämeen ja Itä-Suomen poliisit paljastivat hyvän määrän rikoksia

Viime vuonna poliisin ja tullin paljastamat törkeät huumausainerikokset eli käytännössä huumekauppa pysyi samalla tasolla kuin edellisvuonnakin, vaikka huumeiden käytön on arvioitu kasvavan.

Rikostilastot kertovat kuitenkin sen, mitä viranomaiset pystyvät paljastamaan.

Viime vuoden ilmiö oli se, että Helsingissä ja KRP:ssä törkeiden huumerikosten paljastaminen notkahti, kun taas maakuntakaupungeissa tahti pysyi samana kuin edellisvuosina tai parani. Etenkin anonyymi nettikauppa on levittänyt huumeiden myyntiä ympäri Suomen entistä riippumattomammaksi paikkakunnista.

 

Asukaslukuun nähden esimerkiksi Lahdessa ja Kuopiossa poliisit paljastivat paljon huumekauppaa. Itä-Suomen poliisilaitos paljasti viime vuonna 59 törkeää huumausainerikosta, mikä on alueen ennätysvuosien tasoa.

Hämeen poliisilaitos puolestaan on kahtena viime vuotena paljastunut huomattavasti enemmän törkeitä huumausainerikoksia kuin neljänä edellisenä vuotena. Viime vuonna se paljasti 76 törkeää huumausainerikosta, mikä on tuplasti kuin kolme vuotta aiemmin.

Tulli teki taas huippuvuoden rikostutkinnassa

Suomessa eniten törkeitä huumausainerikoksia tutkii kuitenkin Tulli. Se paljastaa sekä kokonaismääränä että resursseihinsa nähden ylivoimaisesti eniten törkeitä huumerikoksia viime vuonnakin.

Viime vuonna Tulli kirjasi 274 törkeää huumerikosta. Helsingin poliisi paljasti 248 tapausta. Siinä oli pudotusta edellisvuoteen jopa viidennes eli lähes 20 prosenttia.

Sisä-Suomen poliisilaitos, johon kuuluvat muun muassa Tampere ja Jyväskylä, tutkivat 123 törkeää huumausainerikosta. Paikallispoliisilaitos ohitti KRP:n, joka kirjasi viime vuonna 113 törkeää huumerikosta.

Ajan ilmiöitä

Netti korvasi kasvatuksen

Kannabiksen kasvatus yksityisasunnoissa on romahtanut. Pieniä ja keskisuuria viljelmiä takavarikoidaan kodeista yhä harvemmin. Kannabiksen kasvatus vaatii vaivaa, joten moni ostaa marihuanaa netistä.

Kannabista kasvatetaan kuitenkin Suomessa yhä ammattimaisilla suurviljelmillä, joita poliisi paljastaa väliajoin. Silloin takavarikot ovat vähintään useita kymmeniä, mutta enimmillään satoja kasveja kerralla.

Ammattimaiset kannabisviljelmät sijaitsevat nykyään yleensä isoissa varastohalleissa tai maaseudulta vuokratuissa tai ostetuissa omakotitaloissa tai navetoissa, jotka on muutettu varsinaisesta käytöstään kannabiksen kasvatukseen.

Suomi on Euroopassa myös ainutlaatuinen subutexin väärinkäytön suurvalta. Aikoinaan lääkärit suosittelivat sitä korvaushoitoon. Nykyään se on suosituin pistohuume. Tehdastekoisia tabletteja suositaan huumeidenkäyttäjien keskuudessa luotettavina takuutuotteina, vaikka kyse on vaarallisesta huumeesta.

Myös ekstaasi on vakiinnuttanut asemansa Suomen huumemarkkinoilla. Jätevesitutkimusten mukaan sitä käytetään yleensä perjantain ja sunnuntain välillä eli se nuorten aikuisten bilehuume, jota käytetään paljon ravintoloissa ja yksityisasunnoissa viikonloppuöinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi pysäytti rajujen albanialaisliigojen etenemisen Suomessa – irakilaisten osuus huumerikostilastoissa on noussut

Uusimmat

Kotimaa

Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä

Yhä useampi lapsi pääsee harrastamaan ilmaiseksi – kymmenen miljoonan euron avustuspotti kuntien haettavaksi syksyllä

Kreikan vakuusvääntö rokottaa tutkijan mielestä yhä Suomen pelimerkkejä neuvotteluissa elpymispaketista – Suomi tasapainottelee nuukan nelikon ja Saksan välillä

Suomalaismiehille luetaan syytteet kansainvälisessä Helvetin enkeleihin liittyvässä huumejutussa – KRP:n mukaan Hollannista Suomeen junailtiin liki sadan kilon amfetamiinierää

Metaanipäästöt ovat kasvaneet maailmanlaajuisesti 2000-luvun aikana

Metaanipäästöt ovat kasvaneet maailmanlaajuisesti 2000-luvun aikana

Jyväskylän tulipalo: sprinkleri laukesi, mutta palo ehti levitä senioritalon katolle

Osaan Jyväskylän senioritaloista ei pääse käymään pitkään aikaan

Presidentti Niinistö MTV:lle vallankäytöstään: Minä noudatan perustuslakia

Korona vaihtoi messukeskukset suoratoistoon – Jehovan todistajien konventit tänä vuonna verkossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.