Metsäkanalinnut sekä töyhtö- ja hömötiaiset vähentyneet

Metsäkanalinnut sekä töyhtö- ja hömötiaiset ovat vähentyneet voimakkaasti vanhojen metsien vähenemisen takia, kertoo Helsingin yliopisto. Myös varpusen kannan pitkä alamäki näyttää jatkuvan.

Sen sijaan isolepinkäisiä, isokäpylintuja ja tundraurpiaisia on talvilintujen laskennan mukaan selvästi tavallista runsaammin. Lapinharakaksikin kutsutulla isolepinkäisellä näyttää olevan tulossa ennätysvuosi.

Viime aikoina todetut lintuinfluenssatapaukset tukkasotkissa ja merikotkissa eivät näytä vaikuttaneen lajien tämän talven määriin.

– Määrät ovat normaalilla tasolla, kertoo akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta Helsingin yliopiston tiedotteessa.

 

Talviruokinta auttanut sinitiaista ja pikkuvarpusta

Helsingin yliopiston mukaan talviruokinta on auttanut taajamissa viihtyviä lajeja, kuten sinitiaista ja pikkuvarpusta. Ilmaston lämpeneminen taas on auttanut vesilintujen talvehtimista Suomessa.

Aikaisempaa useampi telkkä, tukkasotka ja isokoskelo on talvehtinut Suomessa meri- ja järvialueiden jäättömän ajan pidennyttyä.

Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Birdlife Suomen organisoima talvilintujen laskenta järjestettiin nyt 60. kerran. Laskenta perustuu vapaaehtoisten havaintoihin.

– Kuluneiden 60 vuoden aikana harrastajat ovat taivaltaneet laskentareiteillä yhteensä yli 400 000 kilometriä eli kymmenisen kertaa maapallon ympäri ja havainneet lähes 30 miljoonaa lintuyksilöä, Lehikoinen sanoo.

Uusimmat

Kotimaa

Sipilä hallitusneuvotteluista: Kaikki on vielä auki –  Rinteen mukaan menoja ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään

Rikolliset lähettävät Postin nimissä taas uusia huijausviestejä

Uskaltaako kauppasodan keskelle joutuneen Huawein puhelimen vielä ostaa? – "Kuluttajasuojalaissa ei ole otettu tällaista huomioon"

Lakimiesliitto vaatii työnantajaa puuttumaan tuomareiden, syyttäjien ja lakimiesten kohtaamaan vaikuttamiseen

Kevätkylvöt etenevät hyvin, viljelijät toivovat nyt sopivasti sateita

Kuopiossa on eniten kesämökkejä koko Suomessa – tilaston ykkössija tuli niukalla erolla toiseen savolaiskaupunkiin verrattuna

Yksityisille palveluille on kysyntää, lapsiperheet osaavat jo pyytää apua ruuhkavuosiin

Keskustalaiset ovat onnistuneet nostamaan Brysseliin muitakin kuin valtakunnanpoliitikkoja – "Kiersin joka ikisen Itä-Suomen kunnan vähintään kahdesti"

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Enemmistö EU-vaalien ehdokkaista ei purkaisi Venäjä-pakotteita – "Tilanne on yhä lähempänä Venäjän todellista miehitystä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.