Miehen epäillään myyneen nuuskaa ympäri Suomen

Tulli epäilee kotkalaismiehen salakuljettaneen Suomeen huomattavan määrän nuuskaa ja levittäneen sitä eri puolille Suomea.

Tulli epäilee miehen salakuljettaneen jopa 200 nuuskakiloa. Miestä epäillään siksi salakuljetuksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Nuuska tuotiin Suomeen pääasiassa Venäjältä Vaalimaan kautta noudattaen matkustajatuonnin määrällisiä tuontirajoituksia. Nuuskan hakukäyntejä oli kuitenkin paljon vuosina 2012-2014.

Tullin epäilyn mukaan mies löysi netin keskustelupalstoilta nuuskalle ostajia ja lähetti tuotteet tilaajille postiennakolla.

Rikostutkinnan mukaan epäiltyjä ostajia on noin 200 ympäri Suomen etelästä pohjoiseen.

Osa nuuskaa ostaneista oli ostohetkellä alle 15-vuotiaita.

Ostajia epäillään laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä ja lievästä vastaavasta rikoksesta. Alaikäisistä ostajista on ilmoitettu vanhemmille ja tehty lastensuojeluilmoitus.

Tullin mukaan miehen epäillään ansainneen laittomalla nuuskanmyynnillä ainakin 40 000 euroa pimeänä, verottomana ansiona. Lisäksi vältetyt maahantuontiverot nousevat noin 80 000 euroon.

Ostajan näkökulmasta veroja vältettiin yhdessä pussinuuskatornissa eli kymmenen rasian pakkauksessa aina noin 128 euroa kerrallaan.

Tullin mukaan verot lankeavat maksettavaksi yhteisvastuullisesti myyjälle ja häneltä laittomasti nuuskaa ostaneille.

Verot voidaan periä myös alle 15-vuotiailta eli myös heiltä, jotka eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan eli myös alle 15-vuotiailta.

Lievään tuontitavaraan ryhtymisestä epäillyt ostajat ovat saaneet huomatuksen tai sakot. Muiden osalta asia tullee syyteharkintaan vuodenvaihteen jälkeen.

 

Tausta: Nuuskan maahantuonti muuhun kuin omaan käyttöön on kiellettyä

Yksityishenkilö saa omaa käyttöään varten tuoda maahan suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa matkatavarana enintään 30 rasiaa edellytyksellä, että rasia sisältää enintään 50 grammaa mainittua tupakkaa.

Nuuska on verotettava tuote, jonka maahantuonti muuhun kuin omaan käyttöön on kiellettyä.

Nuuskaa ei saa myydä, lahjoittaa, vastaanottaa eikä ostaa Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.