Miehestä ilmoitus nyt KRP:lle ja Supolle – poliisi takavarikoi kouluiskun tekijän tietokoneen tutkittavaksi

Poliisi ei päässyt tiistaina puhuttamaan Kuopion kouluiskun tekijää, kuopiolaista 25-vuotiasta miestä.

Hän on ampumavamman takia niin vakavasti loukkaantunut, että hänet leikattiin jo päivällä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja siirrettiin sen jälkeen tehohoitoon.

Itä-Suomen poliisi kertoi tiistai-iltana ilmoittaneensa miehestä suojelupoliisille mahdollisen yhteistyön tekemiseksi miehen taustojen selvittämiseksi.

Varsinainen rikostutkinta siirtyi kuitenkin keskusrikospoliisille, joka lähetti jo heti tiistai-iltaa myöten tutkintaryhmäänsä Kuopioon. Ensimmäiset tulivat lentokoneella alkuillasta.

Paikallispoliisi teki heti kouluiskun tekijän henkilöllisyyden selvittyä kotietsinnän miehen asuntoon Särkiniemessä Kuopiossa. Sieltä takavarikoitiin tietokoneet tutkittavaksi.

Itä-Suomen poliisilla ei ollut alkutoimien jälkeen tietoa, että mies olisi aiemmin uhkaillut jotain tai se ei ainakaan ollut tullut poliisin tietoon. Mieheltä ei ollut myöskään tiedossa mitään manifestia, joita monet samanlaisen iskun tekijät ovat Suomessa aiemmin jättäneet.

Tutkinta oli kuitenkin aivan alkuvaiheessaan, joten tietojen uskotaan tarkentuvan jo lähipäivinä.

Poliisin mukaan mies ei myöskään ollut naamioitunut iskun aikana niin, että asiasta olisi tullut sellaista tietoa poliisille.

KRP: Yleisesti kyse ulosjäämisen korostuneesta tunteesta

Keskusrikospoliisi ei ota kantaa Kuopion tapauksen taustatekijöihin, koska niitä ei vielä tiedetä.

KRP:n mukaan yleisellä tasolla on havaittu, että useita uhkatapauksia yhdistää pitkällinen prosessi, jossa korostuvat uhkaavan henkilön elämän henkilökohtaiset ongelmat.

Taustalla voi olla ihmissuhdeongelmia ja muita ongelmia elämänhallinnassa tai mielialan vaihtelujen sietämisessä.

– Useimmiten nämä henkilöt suunnittelevat tekoa pitkään ennen toteutusta. Suunnittelu kestää useimmiten kuukausia, joskus jopa vuosia, rikostarkastaja Arto Tuomela Keskusrikospoliisista arvioi.

– Mielenterveysongelmat eivät sellaisenaan tee ihmisestä vaarallista. Henkilöitä ajaa usein jonkinlainen vääryyden kokemus ja katkeruus muita ihmisiä kohtaan, mikä johtuu erityisesti ulossulkemisen ja sosiaalisen eristäytymisen kokemuksista. He eivät välttämättä ole koulukiusattuja, mutta heillä on sosiaalisen eristäytymisen kokemus, eli kokemus siitä, että muut eivät halua olla heidän kavereitaan.

Juuri sosiaaliset ongelmat eli ulossulkemisen kokemus on todettu usein olevan syy, jos henkilöllä on kostoajatuksia ja halua hakea ratkaisua väkivallasta.

– Heillä ei usein ole minkäänlaista rikoshistoriaa eikä heillä ole aikaisempaa häiriökäyttäytymistä. Henkilöt pääsääntöisesti ihailevat vakavaa väkivaltaa ja ihannoivat aikaisempia vakavan väkivallan, kuten joukkosurmien ja koulusurmien, tekijöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion kouluisku: Ensimmäinen joukkosurma-nimellä tehty hälytys koskaan Suomessa

Naapurit epäillystä Kuopion kouluiskun tekijästä IS:lle: "Hyvin hiljainen tyyppi"

Useita kotietsintöjä Kuopiossa – poliisi löysi epäillyn asunnosta vaarallisen kasan polttopulloja

Tämä tiedetään iskun tekijästä – 25-vuotias aseistettu mies ehti lyödä poliisia sapelilla

Uusimmat

Kotimaa

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

SDP:ssä halutaan kansalaisille mahdollisuus esittää keskustelualoitteita päätöksentekijöille – aloitteita voisi tehdä kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-tasolla

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä

Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä – viennin mahdollinen hyytyminen suurin huolenaihe

Kuiva alkukesä verottaa satoa – Lounais-Suomessa tilanne on erityisen kurja

Päijät-Häme ulkoistaa terveyskeskuspalveluita Mehiläiselle, vaikka sote-uudistuksen valmistelu on kesken

THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.