Miehet käyttävät hoitovapaata vuosi vuodelta enemmän

Kotihoidon tukea saavien miesten suhteellinen osuus vaihtelee paljon eri maakuntien välillä, selviää Kelan tilastoista. Vuonna 2014 miesten osuus kotihoidon tukea saaneiden henkilöiden joukossa koko maassa oli 6,3 prosenttia. Miesten osuus on noussut vuosi vuodelta, sillä vielä vuonna 2007 luku oli 4,9 prosenttia.

Suurin miesten osuus oli viime vuonna Uudellamaalla (7,2 prosenttia) ja Lapissa (7,1 prosenttia). Vähiten miehet olivat hoitovapaalla Etelä-Pohjanmaalla (4,1 prosenttia). Pohjois-Savossa luku oli 6,1 prosenttia, Etelä-Savossa 4,9 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Johanna Lammi-Taskula uskoo, että yksi syy maakunnallisiin vaihteluihin löytyy perhekoosta.

– Uudellamaalla on todennäköisesti enemmän yhden lapsen perheitä. Äideillä pitkät kotihoidon tuen pätkät ovat yleisempiä silloin, kun perheessä on enemmän lapsia. Luulen, että Etelä-Pohjanmaalla on vastaavasti enemmän isoja perheitä.

Vaihtelut voivat johtua osittain myös äitien koulutustasosta.

– Uudellamaalla on keskimääräistä enemmän korkeasti koulutettuja äitejä. Ne äidit palaavat nopeammin työelämään ja kotihoidon tukea jää jäljelle isällekin pidettäväksi, Lammi-Taskula huomauttaa.

Kotihoidon tukea hyödyntäneiden miesten suhteellisen suuri osuus Lapissa on hankalampi selittää, sillä väestöpohja on erilainen kuin Uudellamaalla.

– Olisiko Lapissa tilanne sitten se, että on niin pitkät välimatkat, että lapsen viemistä päiväkotiin ihan pienenä lykätään ja molemmat vanhemmat käyttävät osuutensa kotihoidon tuesta, Lammi-Taskula spekuloi.

Iisalmelaisen Jukka Innasen tytär syntyi toukokuussa 2013. Hän piti isyysvapaansa heti tyttären synnyttyä ja otti perään vielä vuosilomia ennen töihin paluuta. Viime kesänä hän oli vielä vanhempainvapaalla noin kuuden viikon ajan.

– Viime kesänä lapsi alkoi olla sen verran iso, että hänen kanssaan pystyi jo touhuamaan enemmän yhdessä. Silloin on hyvä viettää yhteistä aikaa ja tutustua lapseen, Innanen iloitsee.

Innasen perheessä on myös 11- ja 13-vuotiaat pojat. Heidän syntymisen aikoihin hän oli kuitenkin määräaikaisessa työsuhteessa.

– Silloinen työnantaja antoi ymmärtää, että jos lähden isyyslomille, voi olla etteivät työt välttämättä jatku. Senkin takia nautin, että pääsin nyt oikeasti pitämään vanhempainvapaata.

Nykyisessä työssä työnantajan suhtautuminen on positiivinen.

– Meillä on määräaikaisia työntekijöitä ja he käyttävät ihan samalla tavalla vanhempainvapaat, eikä missään vaiheessa ole kuulunutkaan sellaista ajatusta, että se vaikuttaisi heidän työn saantiinsa tai työn jatkuvuuteen tulevaisuudessa, Pohjois-Savon pelastuslaitoksella työskentelevä Innanen kiittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Lännen Median tiedot: Helsingissä viime viikolla tapahtunut henkirikos oli paloittelusurma

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ: Etäopetus soveltuu osin lukioihin, mutta perusopetukseen ei juurikaan –  koronakevään oppimisvajetta ei paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa kuukaudessa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.