Koirat raatelivat mäyrää ja hirvenvasaa - metsästäjien raaoista videoista tuomiot

Poliisi löysi raakoja videoita metsästyskoirien koulutuksesta suden salakaatotutkinnan yhteydessä. Toisella videolla neljä koiraa haukkui ja raateli mäyrää ja toisella videolla kaksi hirvikoiraa raateli hirvenvasaa.

Paikalla olleet miehet eivät kiirehtineet erottamaan koiriaan eläimistä eivätkä lopettamaan kärsivää eläintä vaan kuvasivat tilanteet. Mäyrävideo on kuvattu kaksi vuotta sitten huhtikuussa Vieremällä.

Vieremäläinen mies selitti oikeudessa, ettei hän voinut ampua mäyrää, koska riski osua koiriin olisi ollut liian suuri. Hän yritti ottaa mäyrän kiinni, mutta se puri häntä. Hän päästi koirat mäyrän kimppuun kouluttamistarkoituksessa.

– Siinä oli yksi vanhempi koira ja muut olivat nuorempia, alle vuoden ikäisiä. Halusin katsoa, toimiiko koirat, mies sanoi oikeudessa.

– Koirien opetustarkoituksessakaan ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä riistalle. Mäyrä olisi pitänyt lopettaa viivytyksettä. Tällaista videolla näkyvää tilannetta ei pitäisi syntyä, kihlakunnansyyttäjä vastasi.

Vieremäläinen mies sai 35 päiväsakkoa eläinsuojelurikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta. Maksettavaa kertyi 1 015 euroa.

Ampuma-aserikkomukseen hän syyllistyi, koska oli säilyttänyt kymmentä asetta lukitsemattomassa kaapissa.

 

Hirvenvasavideo on kuvattu syksyllä 2013 Vieremällä. Siinä luvallisessa hirvenmetsästyksessä mies oli haavoittanut ampumalla hirvenvasaa, mutta ei lopettanut sitä, vaan päästi kaksi hirvikoiraa vasan kimppuun.

Mies lopetti kuvauksen, kun toiset metsästäjät tulivat paikalle ja yksi ampui vasan. Syytetty ei ollut istunnossa paikalla. Kirjallisessa vastauksessaan hän ilmoitti, ettei voinut mennä ottamaan hänelle vieraita koiria pois hirvenvasan kimpusta, koska ne olisivat voineet käydä hänen päälleen. Hän ei voinut myöskään ampua armonlaukausta, koska koirien kuulo olisi ollut vaarassa.

Oikeus tuomitsi Keski-Suomessa asuvan miehen 20 päiväsakkoon, josta tuli maksettavaa 740 euroa.